• hr
  • en
  • de
  • it

Ne idite u Dubrovnik, tamo nismo poželjni!

Mladim i ludim mladim Novozelanđanima i Australcima rečeno je da izbjegavaju Dubrovnik u Hrvatskoj, piše današnje izdanje novozelandskog dnevnika NZ Heralda navodeći izjavu Pave Župan Rusković koja je prošlog tjedna šokirala hrvatsku javnost, prenosi Jutarnji list.

Podsjetimo, Župan Rusković je na kraju završila otpuštena zbog manjka 'turističke diplomacije'.

- Kada uđu u grad oni dolaze pijani i ludi, a to apsolutno nije primjereno ponašanje za bilo koji grad, posebno Dubrovnik - rekla je Župan Rusković na prošlotjedno konferenciji za novinare.
Podsjetimo, bivša ministrica u Vladi Ivice Račana izjavila je kako je 'mladima iz Australije i Novog Zelanda zapravo bolje da nisu ni došli u Dubrovnik', aludirajući kao predsjednica Destinacijskog menadžmenta Dubrovnika, na neprimjereno ovoljetno ponašanje mladih posjetitelja iz daleke Australije i Novog Zelanda.

NZ Herald piše i da je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić odmah reagirao spornu izjavu Župan Rusković odlučivši kako joj neće produžiti ugovor s gradskom turističkom zajednicom.
- Dubrovnik otvoren i slobodan grad u kojem su svi dobrodošli, a zajednički cilj svih uključenih u dubrovački turizam treba biti postizanje kvalitete ponude i jamstva sigurnosti i ugodnog boravka posjetiteljima bez obzira na njihovo porijeklo ili dob - objasnio je bio Vlahušić.

No, NZ Herald upozorava kako Župan Rusković ne odustaje od svojih stavova.
- Dubrovnik ne treba pijane Novozelanđane i Australce koji goli hodaju glavnim ulicama grada - prenosi se izjava Župan Rusković koja se nakon smjene obratila javnosti dodajući kako su Dubrovčani ljetos imali brojne neugodnosti zbog takvih turista koji su između ostalog, trčali potpuno goli po Stradunu, povraćali, očito pod utjecajem alkohola, a možda i drugih opijata.

Novozelandske novine podsjećaju i na prošlogodišnji slučaj u kojem je Novozelanđanka umalo izgubila šaku porezavši se na umivaonik tijekom seksa na jahti usidrenoj na Hvaru.
Direktor kompanije House of Travel Brent Thomas naglasio je kako je popularnost Hrvatske kao turističke destinacije u posljednjih nekoliko godina znatno skočila među Novozelanđanima, pogotovo među turistima koji vole putovati i žele vidjeti drugačiju Europu. Brent naglašava kako njegova agencija nikada nije imala reakcije na 'neprimjereno ponašanje' novozelandskih turista.

- Budimo realni, bilo koja će turističko odredište imati probleme. Novozelanđani se vole zabavljati, kao i Australci, pa će uvijek biti ponekih neprimjerenih događaja - objasnio je Brent.
Prenosi se i izjava direktorice Croatia Times Travela za Novi Zeland Marije Kapiteli koja smatra kako su komentari i izjave na 'pijane Australce i Novozelanđane zapravo nevjerojatni, razočaravajući, i vrlo naivni za nekog tko radi u turizmu'.

Spornu izjavu Župan Rusković objavila je i Televizija Novog Zelanda koja je istaknula kako je Dubrovnik jedna od najjačih destinacija na Jadranu te je kratko podsjetila na nedavno povijest grada koji je 'nakon razlaza s Jugoslavijom 1991. godine pretrpio znatna oštećenja u granatiranju'.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr