• hr
  • en
  • de
  • it

Ne bude li pontona, nema ni drugih projekata

Ne dobijemo li sve potrebne suglasnosti za postavljanje pontona na Batali, do daljnjeg neće biti ni planova za sve ostale projekte na tom području; ovo je uzmi ili ostavi - poručio je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić svima, ako osim konzervatora uopće postoje netko drugi kome smeta projekt komunalne lučice na Batali.

Naime, dubrovački Konzervatorski odjel, odnosno njegova pročelnica Žana Baća, dao je negativno mišljenje o postavljanju pontona na Batali, bilo betonskih, bilo plutajućih, zbog zaštite ambijentalnosti gruškog zaljeva. Kao najbolje rješenje Baća je navela ono postojeće, odnosno vezove na bovama, s čime se ama baš nitko drugi u Dubrovniku ne slaže.

Stoga su na sastanku kod gradonačelnika bili predstavnici PŠRD-a Batala koji su Vlahušiću predali i peticiju s više od 500 potpisa za postavljanje pontona. Potpisnici peticije su ujedno i mnogobrojni dubrovački političari, primjerice predsjednica Gradskog vijeća Olga Muratti i dogradonačelnik Niko Šalja.

- Nitko ne može pokazivati stanje gruškog zaljeva s kruzerima i govoriti da je to ambijentalnost zaljeva koju bi trebalo zaštititi - kazao je Vlahušić na sastanku s predstavnicima PŠRD-a Batala.

Gradonačelnik je dao i nekoliko primjera gdje su komunalne lučice uklopljene u prostor u neposrednoj blizini zaštićenih spomenika kulture, kakav je i ljetnikovac Sorkočević zbog kojeg je cijeli problem s konzervatorima i nastao.
Na sastanku je bila i predsjednica Gradskog vijeća Olga Muratti koja je također nedvosmisleno poručila što misli.

- Očekujemo suglasnost i od Županijskog zavoda za prostorno uređenje i od konzervatora, jer vijećnici su ionako već svojim potpisima dali svojevrsnu suglasnost - kazala je Muratti.

- Debelo sam bio iznenađen da su konzervatori protiv jer ovo je jedan od rijetkih projekata koji idu u korist isključivo domaćem stanovništvu. Domaći ljudi nemaju novca da, poput nekoga Hansa, Georgea ili Johna, plaćaju skupe vezove u marinama i ovo je projekt za njih, stoga konzervatori svoju odluku moraju promijeniti i uvjeren sam da će to i učiniti - zaključio je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr