• hr
  • en
  • de
  • it

Nautičkih vezova u Crikvenici nikad dovoljno

Iako Crikvenica nije nautička destinacija i iako srpanj nije izmamio turističke osmijehe, u Županijskoj lučkoj upravi Crikvenica ima razloga za zadovoljstvo. I sezonom, i projektima koji obećavaju kvalitetnije i sigurnije luke i veći broj vezova. Na 100 nautičkih vezova traži se mjesto više. Najveća potražnja je u Jadranovu, gdje je i najmanje nautičkih vezova kojima upravlja ŽLU Crikvenica na raspolaganju. Tek četiri. U Selcu je situacija puno bolja. Oko dizalice je na raspolganju 40 vezova, a u uvali Slana još 15. Crikvenička luka nudi 30 vezova, a sidrište Pazdehova deset bova. Velika potražnja za vezovima i ne čudi. Jedan je razlog veliki manjak, a drugi cijena. U crikveničkoj luci, primjerice, plaća se 12 kuna po metru broda. U prijevodu, brod od deset metara mjesečno će platiti tek petstotinjak eura, što je za vlasnike takvih brodova džeparac. Bova na Pazdehovi stoji niti šest kuna po metru plovila na dan. Vez je moguće i rezervirati, što rade mnogi nautičari koje žele legalno vezati brod.

Bove na crno

Crikvenički nautički problemi nisu ništa specifično. Manjak vezova, bove na crno i želja da se plovilo veže ispod prozora. Ravnatelj ŽLU Crikvenica Mario Kružić ističe da je nužno riješiti divlje vezove. Postavljalo se pitanje tko je nadležan za bove na crno. Od Upravnog odjela za pomorstvo, promet i veze Primorsko-goranske županije dobili smo tumačenje da su za uklanjanje nadležni gradovi i općine. Ambicije ŽLU Crikvenice idu k većem broju vezova i kvalitetnijim lukama. I popis projekata je poduži. Završen je glavni projekt Crnog mola i u rujnu se očekuje potvrda glavnog projekta te se kreće u potragu za kunama. Investicija je teška 15 milijuna kuna, a donijela bi 120 vezova. U tijeku je izrada glavnog projekta zapadnog crikveničkog lukobrana. Radit će se sidreni sustav u luci Pazdehova i na maloj paladi u crikveničkoj luci. U planu je sanacija otočića u selačkoj luci, a u sklopu uređenja postavila bi se tunera. Sanirat će se lukobran u Pazdehovi na kojem se radilo i prije nekoliko godina. Tada je zaustavljeno tonjenje lukobrana, a sada bi se trebalo konačno urediti lukobran.

Pontoni u Jadranovu

Primorsko-goranska županija usmjerit će u Pazdehovu 700 tisuća kuna, a Grad Crikvenica dodat će 200 tisuća. U planu je završetak i produžetak glavnog lukobrana te srednjeg gata. Primorsko-goranska županija u Crikvenicu je poslala tri mobilna ekološka spremišta i dva ekokontejnera za otpadna ulja.
– Moramo zahvaliti Primorsko-goranskoj županiji koja kontinuirano prati i ulaže u ŽLU Crikvenica. Za ovu godinu smo tražili 700 tisuća kuna i dobili – ističe ravnatelj Kružić.
Jadranovu će se posvetiti posebna pažnja zbog nedostatka vezova. Radi se idejni projekt luke Perčin koji uključuje novi obalni zid od rive Mulina do rampe za spuštanje barki u uvali Perčin. Na tom potezu postavit će se dva pontona i valobran koji bi trebali ponuditi stotinu vezova.

Izvor: www.novilist.hr