• hr
  • en
  • de
  • it

Nautička industrija predstavljena u Londonu

Prošlog je tjedna u jeku početka natjecanja hrvatskih sportaša u Hrvatskoj olimpijskoj kuci u Londonu održana prezentacija Hrvatske nautičke industrije.
Goste je uvodnim govorom pozdravila gospođa Sunčanica Skupnjak Kapić, direktorica Sektora za međunarodne odnose pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, kazavši da je Hrvatska olimpijska kuća, koja u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore djeluje u Pelham Hotelu u srcu Londona za vrijeme trajanja XXX. Olimpijskih igara centralno mjesto susreta sportaša, novinara ali i gospodarstvenika tijekom igara.

Gostima, među kojima je također bio Veleposlanik Republike Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu gospodin dr. sc. Ivica Tomić, obratio se također gospodin Milo Sršen, pomoćnik direktora Hrvatske turističke zajednice.

U polusatnom izlaganju predstavnicima uskog segmenta nautičke industrije vezanog za megajahte, specijaliziranih medija, brokera, tvrtki za charter i yacht management, Ivana Prgin i Jana Gaćina u ime suorganizatora Nautičkog centra Prgin iz Šibenika provele su goste kroz priču o Hrvatskoj nautičkoj destinaciji.
Počevsi od geografske pozicije, općih i statističkih podataka o zemlji, te stoljetnoj tradiciji nautičke industrije u Hrvatskoj, Gaćina je dala kratak kronološki pregled razvoja hrvatskog nautičkog turizma spomenuvši pocetke charter djelatnosti, izgradnje marina i nastanak ACI marina čiji je predstavnik g. Goran Bilić, direktor ACI marina Cres i Ičići također bio prisutan.

Naglasak prezentacije bio je na Šibenskoj regiji, dijelu hrvatske obale s izuzetnim komparativnim prednostima i najvecom koncentracijom marina, charter kompanija, servisera, distributera opreme i plovila, te na razvoju Nautičkog centra Prgin, jedinstvenom primjeru modernog nautičkog centra u Hrvatskoj koji na jednom mjestu pruža širok spektar usluga i proizvoda, te zadovoljava sve potrebe vlasnika plovila, gostiju i članova posada.

NCP zapošljava preko 300 djelatnika u 10 tvrtki kćeri od kojih je najznačajnija tvrtka NCP Remontno brodogradilište Šibenik, specijalizirano za održavanje, remont, rekonstrukcije jahti, te komercijalnih i vojnih brodova do 75 m duljine. Osim remonta brodova, unazad 2 godine NCP remontno brodogradilište Šibenik ostvarilo je značajne rezultate na području novogradnje. Nakon isporuke M/B Brijun 30 m duljine za prijevoz gostiju NP Brijuni kapaciteta 300 putnika, u šibenskom se brodogradilistu serijski proizvode aluminijski katamarani za ribogojilista i to za skandinavsko tržište.
Nakon što je samostalno izgradio 1. dio marine u Mandalini s 350 vezova, NCP je zajedno s partnerom Dogus Group iz Turske dovršio 2. fazu izgradnje marine, a zajednicki nastavljaju s razvojem 3. faze izgradnje Hotela Sibenik. D Marin Mandalina Marina prva je hrvatska marina za prihvat jahti do 140 m dužine.
NCP Charter jedna je od vodećih charter tvrtki u Hrvatskoj s flotom od 55 plovila. Marinetek NCP, tvrtka za proizvodnju plutajucih pontona i pontonskih elemenata u Šibeniku po licenci finskog partnera Marinetek, čijih je 90% proizvoda namijenjeno za izvoz, sudjelovala je u rekonstrukciji Port Hercul u Monacu, najprestiznije svjetske marine za megajahte.
Hrvatska sa svojom razvedenom obalom, jedinstvenim prirodnim ljepotama, bogatom poviješću i modernim nautičkim centrima predstavljena je tako u Londonu ne samo kao zemlja sportskih virtuoza, već i kao jedna od najpoželjnijih nautičkih destinacija na Mediteranu, s velikom perspektivom za daljnja ulaganja i razvoj.

 

Jana Gaćina
NCP-Nautički Centar Prgin
Šibenik, 06.08.2012.