• hr
  • en
  • de
  • it

Nautičari, što dalje od operativne obale

Nastavno na prethodnu tematsku sjednicu hvarskog Gradskog vijeća, na kojoj se raspravljalo o produženju operativne obale, a projekt vraćen na svojevrsnu provjeru, sada ga je na posljednjoj sjednici, koju je vodio predsjednik Fabijan Vučetić, podržala većina vijećnika.
Uz jedan uvjet - da bude namijenjen isključivo linijskom pomorskom prijevozu, te uz daljnja ulaganja u Križnu luku i luku Vira. Dakle, produženje operativne obale neće biti u funkciji profitabilnog nautičkog turizma, kako su neki spominjali, a Gradsko vijeće će uskoro osnovati povjerenstvo koje će sudjelovati u planu upravljanja i ulaganja u luku.
- Mi smo zadovoljni odlukom, jer ćemo u već značajno prekapacitiranoj luci ovog svjetski poznatog ljetovališta napokon imati još 45 metara operativne obale. U financijskim planovima za 2016. za to je predviđeno 10 milijuna kuna, pa bi radovi trebali započeti dogodine na jesen, a biti zgotovljeni do ljeta 2017. godine, komentirao je najnoviji razvoj situacije Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije.
Ipak, dio vijećnika je prigovarao da je hvarska luka po prometu u Županiji odmah iza splitske, a da Lučka uprava već godinama izvlači novac iz Hvara. Bilo je i onih koji sumnjaju da će se donesena odluka do kraja oživotvoriti, dok su nazočni predstavnici udruga ("Hvar Metropola Mora" i "Dignitea") upozorili na mogućnost još većeg prelijevanja mora u luci, unatoč tome što je Goran Vego, direktor projektantske tvrtke "Obala" iz Splita, iznio da produženje operativne obale nema svrhu zaštite akvatorija i da projekt u tom smislu neće pridonijeti promjeni valnog stanja.
- O produženju operativne obale u Hvaru se govori već nekoliko desetljeća i zasigurno spada u prioritete grada. Moram reći da osobno imam potpuno povjerenje u stručnost tvrtke "Obala", ali sam isto tako zadovoljan strpljivošću čelnih ljudi iz Lučke uprave koji su se višekratno očitovali da ne žele ništa raditi na svoju ruku, nego jedino u dogovoru s lokalnom samoupravom. Prema tome, zahvalni smo svima što se u ovom trenutku praktično nalazimo pred dobivanjem građevne dozvole, te da se uvažavaju i ostali naši zahtjevi za dobrim rješenjima u cjelokupnom hvarskom akvatoriju, kazao je gradonačelnik Rino Budrović.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr