• hr
  • en
  • de
  • it

Nautičari prebrodili krizu

Nautički turizam na Liburniji sudeći prema poslovnim rezultatima u prošloj godini unatoč sveprisutnoj krizi još uvijek se vrlo dobro drži. Interesantan je podatak ACI marine Opatija da na privezištu u Ičićima ima najviše domaćih nautičara, a potom slijede nautičari iz Austrije, Njemačke i Italije.

ACI-jeve marine za 2011. godinu nisu mijenjale cijene niti u jednoj marini, pa tako ni u opatijskoj, dok je primjerice obližnja puno manja marina hotela »Admiral« u sastavu Liburnia Riviera Hotela cijene uoči sezone povisila za čak šezdeset posto. Grupica Austrijanaca, inače korisnika veza u marini hotela, zbog toga se obratila medijima kako bi ukazala na tu veliku i za njih vrlo značajnu promjenu. Ipak, iz Uprave LRH odaslan je odgovor kako je poskupljenje vezova korekcija cijena kojom se ponuda vrednuje onako kako i zaslužuje, te tako odsad korespondira uvjetima u samoj marini. Uz obrazloženje o kvaliteti usluge koje pružaju, Uprava LRH poručuje kako su i nadalje cijene vezova u marini zadržane ispod realne tržišne vrijednosti i kako su još uvijek niže od susjedne ACI-jeve marine.

Njihovi prvi susjedi, ACI marina Opatija u Ičićima otvoreno priznaju da su cjenovno najskuplja marina u sustavu, te dodaju kako su cijene ostale na razini prošlogodišnjih. Ičićanska marina raspolaže s 318 vezova, 283 veza u moru te 35 suhih vezova, a novim prostornim planom omogućeno im je tek malo proširenje s 350 na 400 vezova. To je jedan od razloga zašto uprava marine planira već sljedeće godine krenuti u revitalizaciju i obnovu marine od velike strateške važnosti.

- Marina Opatija smještena u Ičićima je zbog svojeg položaja i blizine turističkog bisera Opatije te bogatstva sadržaja koji se nude nautičarima ekskluzivna marina s punom popunjenošću raspoloživih kapaciteta. Velika potražnja za smještajem sve duljih plovila i rastući zahtjevi gostiju marine, rezultiraju kontinuiranim naporima Društva u upotpunjavanju i obogaćivanju ponude kako bi se na obostrano zadovoljstvo, ACI d.d.-a i gostiju, marina Opatija podigla na pijedestal gdje zaslužuje biti. Slijedom navedenih činjenica, a vodeći računa o poštovanju okvira zacrtanih lokalnim urbanističkim planovima ACI marina Opatija je u fazi rekonstrukcije koja bi trebala osigurati da se proširenjem ponude nautičkog turizma u potpunosti zadovolje želje i potrebe gostiju više platežne moći - ističe Sonja Brajković , direktorica ekonomsko-financijskih poslova i kontrolinga ACI marine Opatija, koja je dio ACI-jevog sustava koji čini 21 marina i jedno sidrište a koja s 318 vezova čini pet posto ukupnog kapaciteta cijelog ACI-jevog sustava.
Plovila dulja od 12 metara

- Tijekom 2010. godine, marina je, unatoč sveprisutnoj krizi, ostvarila pozitivne rezultate poslovanja, prihvaćajući plovila većih duljina i to prvenstveno na godišnjem i mjesečnom vezu s učešćem od pet i deset posto ukupnog ostvarenja fizičkih pokazatelja na razini ACI sustava. Uspješnosti poslovanja marine tijekom 2010. godine svjedoči porast prosječne duljine plovila koja za 2010. godinu iznosi 12,66 metara, porast prosječne duljine boravka plovila u marini od 83 dana, te prosječnog prihoda marine po plovilu koji za 2010. godinu bilježi porast od trinaest posto u odnosu na ostvarenje 2009. godine i za 43 posto je veći u odnosu na ostvarenje 2008. godine - istaknula je Brajković.

Uprava LRH prije dvije godine investirala je oko 3,5 milijuna kuna u infrastrukturu marine hotela »Admiral«. I nadalje planiraju kontinuirano ulagati u marinu, i to prije svega u daljnje poboljšanje kvalitete usluga. Ipak, brojna pitanja o hotelskoj marini »Admirala« ostala su otvorena. Naime, Uprava LRH putem tajnice odaslala je poruku da nije u mogućnosti odgovoriti na postavljena novinarska pitanja.

Izvor: www.novilist.hr