• hr
  • en
  • de
  • it

Nautičari će zaobilaziti Lošinj

Na području Lošinja registrirana su 573 obrta. Treba reći da je negativan trend prisutan te da se u dvije godine ugasilo 56 obrta. Sve su teži uvjeti poslovanja, a ovakva situacija s mostom dodatna je otegotna okolnost, rekao je Mario Kamalić.

Lošinjski gospodarstvenici ogorčeni su dotrajalošću mosta Privlaka na samom ulasku u centar grada radi kojeg trpi, kažu, cjelokupno gospodarstvo. Kako se most zbog tehničkih poteškoća više ne pomiče dvaput dnevno, onemogućeno je prometovanje plovila.
U ime Udruženja obrtnika Cres-Lošinj predsjednik Mario Kamalić takvu je situaciju nazvao anomalijom. Zatvoren je most, kaže Kamalić, koji Lošinjanima život znači. Doslovno i prevedeno.
- Na području Lošinja registrirana su 573 obrta. Treba reći da je negativan trend prisutan te da se u dvije godine ugasilo 56 obrta. Sve su teži uvjeti poslovanja, a ovakva situacija s mostom dodatna je otegotna okolnost. Osim što trpe gospodarske aktivnosti, tko će iz Hrvatskih cesta odgovarati u slučaju potrebe akcije spašavanja nautičara ili druge hitnoće. Nisu na gubitku samo ugostitelji, trgovci, ribari, prijevoznici i ostali, na gubitku je i Lučka uprava koja je državna institucija. Čini mi se da je ovaj problem već i političke naravi. Nevjerojatno je da s jedne strane vlada proklamira pomaganje gospodarstvu, pa pitam: zar se ovako pomaže? U Lošinju su investicije višemilijunske, a problem je Hrvatskim cestama napraviti most. Potrebna je hitna sanacija, rekao je na konferenciji za medije Mario Kamalić, predsjednik Udruženja obrtnika Cres-Lošinj, dok je potpredsjednik udruženja Ferdinand Zorović naglasio negativan utjecaj na nautički turizam.
- Nautičari su jako dobro povezani i brzo će se pročuti kako se most ne pomiče. Vrlo je vjerojatno da će zaobilaziti luku Lošinj te da će ići prema Iloviku pa dalje prema Dalmaciji ili na stranu Raba i Paga, rekao je Zorović, dok je Igor Magazin, predsjednik Ceha prijevoznika zaključio da će brodari, pomorci i ribari morati mijenjati rute što nerijetko znači veću potrošnju i troškove.

Izvor: www.novilist.hr