• hr
  • en
  • de
  • it

Nautic passion u Rabu

Na rapskoj rivi otvoren je treći "Nautic passion" - sajam rapskih brodograditelja, sedam rapskih obitelji koje imaju gotovo stogodišnju tradiciju gradnje brodica, od tradicionalnih guceva do modernih ribarica.
Najpoznatiji među njima je Pičuljan Marine iz Barbata, koji zapošljava 40 ljudi i ima pogone na Rabu i u Rijeci, s brodicama od 7 do 11 metara koji se smatraju vrhom svjetske proizvodnje u ovoj klasi.
Uskoro će predstaviti svoj najnoviji i najveći brod, "inteligentnu zvijer", kako je predstavljen, 11-metarski Eleven Flight.
- Mi na Rabu nismo ni bili svjesni koliki potencijal imamo sve dok nismo sve svoje brodice posložili na rivi. I sami smo bili iznenađeni. Ponosni smo i obećajemo: dok je mora i brodica, i mi rapski brodograditelji ćemo biti tu - rekao je Romano Pičuljan.
Predstavljene su i tvrtke Kvarner, Brodomehanika, Bracol i druge, koje servisiraju i proizvode brodice, kao i svu brodsku opremu. Predstavljena je i replika povijesne rapske lađje po uzoru na onu iz 1268. godine.
- Otok Rab ima sve što je potrebno za produženje sezone, zato treba što više ovakvih manifestacija - izjavio je na otvorenju župan Vidoje Vujić.
Nautic Passion traje dva dana, ali kako je rekla gradonačelnica Rosanda Krstinić Guščić, Rabljani neće odustati nego dapače organizirati još barem deset ovakvih izložbi - dok ne postanu i veće.

Izvor: www.novilist.hr