• hr
  • en
  • de
  • it

Nauta Lamjana ima šanse postati zdrava tvrtka

Donedavni stečajni upravitelj kaljskog remontnog brodogradilišta Nauta Lamjane, Alein Khan, jučer je na svom Facebook profilu objavio da je škver nakon pet godina muka, spašen, a tu tvrdnju potkrijepio je podatkom objavljenim na e-oglasnoj ploči gdje stoji kako je Visoki trgovački sud RH potvrdio rješenje Trgovačkog suda u Zadru o potvrđivanju stečajnog plana za Nautu Lamjanu d.d. koji je on podnio još za svog mandata.
Iako pisano rješenje VTS-a nije dostupno, iz objave na e-oglasnoj ploči se jasno vidi da je potvrđeno prvostupanjsko rješenje zadarskog Trgovačkog suda od 15. lipnja 2016. i otpremljeno poštom 30. prosinca 2016. Postupak je pokrenut 21. rujna 2011. pred sucem Tomislavom Jurlinom, no rješenje je donijela sutkinja Tina Grgas koja je Jurlinu naslijedila nakon što je on koncem travnja 2015. godine imenovan sucem Visokog trgovačkog suda u Zagrebu.
Stečajni plan za Nauta Lamjanu d.o.o. koji je predložio tadašnji stečajni upravitelj Alein Khan, a podržalo ga 71,5 posto vjerovnika, stečajna sutkinja Grgas je potvrda nakon što je razmotrila prigovore i analizirala što sud može učiniti. Tu odluku tada je obrazložila konstatacijom da je usvajanje plana za kaljski škver bolje rješenje nego likvidacija. Istaknula je i kako stečaj ne može trajati još pet ili više godina, te procijenila da bi u slučaju likvidacije vjerovnici dobili manje nego kroz stečajni plan Aleina Khana koji je na ranijem ročištu iz njega uklonio potraživanja Marine Preko te najavio opstanak tvrtke i početak isplate potraživanja svim vjerovnicima od siječnja 2018. godine kroz pet jednogodišnjih uplata.
Grgas se pozvala na sudsku praksu za koju je istaknula kako joj nalaže da poštuje zatečenu situaciju, odnosno da se ne uzima u obzir ishod parnice između kaljskog remontrnog brodogradilišta i države vrijedne oko 130 milijuna kuna koja je tada još bila u tijeku. Tada je istaknuto kako usvajanje stečajnog plana za Nauta Lamjanu znači da će u kratkom roku po stupanju na snagu umjesto stečajnog upravitelja upravljanje tvrtkom preuzeti uprava po odluci najvećeg vjerovnika IO Adrije AG na čelu sa Zdenkom Lekom.
Nakon ove potvrde VTS-a to znači da bi po zaprimanju rješenja Trgovački sud već do kraja mjeseca trebao zaključiti stečaj, a kaljski škver ponovno profunkcionirati kao zdrava tvrtka.
Trenutno škverom upravlja zagrebački odvjetnik Damir Šebetić jer je Trgovački sud nakon Šibenčanina Ivana Rude smijenio i riječanina Khana, a prvi stečajni upravitelj, Edvin Šimunov, za čijeg su mandata eskalirali problemi u tom otočnom škveru, sam je zatražio razrješenje. Rude i Khan uspjeli su kaljsko brodogradilište vratiti na noge, a Khan dvije godine za redom i podijeliti radnicima božićnice. Iako se za Khanova mandata broj radnika s 42 smanjio na 22, s pozitivnim poslovanjem i broj radnika se povećao na 26. Danas ih je 30 jer je stečajni upravitelj Šebetić odmah po preuzimanju dužnosti zaposlio još tri radnika i natrag na posao vratio nekadašnju knjigovotkinju, a otkazao suradnju knjigovodstvenom servisu koji je posljednjih nekoliko godina vodio poslovne knjige Naute.
Osim novog direktora, većinski vlasnik bi trebao imenovati i članove Nadzornog odbora tvrtke. Hoćeli oni uspjeti održati tvrtku i zaposliti još radnika što su činila i najavljivala posljednja tri stečajna upravitelja ostaje za vidjeti.

Izvor: www.zadarskilist.hr