• hr
  • en
  • de
  • it

Nasukavanja na Dugom otoku

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture o dvije pomorske nesreće uzrokovane jakim nevremenom na moru, na zadarskome području nadzora sigurnosti plovidbe, srećom bez stradalih osoba.

Prvu dojavu o pomorskoj nesreći djelatnici Lučke kapetanije Zadar zaprimili su danas, 19. kolovoza u 07.30 sati od djelatnika MRCC Rijeka koji su izvijestili o nasukanju brodice naziva „Suenno", talijanske zastave, dužine 10 metara u uvali Pantera, Dugi otok. Nasukana talijanska brodica u vlasništvu je M.V., talijanski dražavljanin koji je ujedno i upravljao navedenom brodicom. Djelatnici Lučke ispostave Sali dolaskom na poziciju nasukanja pronašli su napuštenu brodicu bez vidljivih znakova oštećenja i onečišćenja mora. Djelatnici Lučke ispostave Sali dojavili su u MRCC Rijeka da je u 10.35 sati, odmah po smirivanju nevremena vlasnik uspio odsukati brodicu te je samostalno nastavio plovidbu do krajnjeg odredišta, bez poteškoća.

Nedugo nakon primitka prve dojave u 08.15 sati iz MRCC Rijeka u zadarsku Kapetaniju dojavljeno je o drugoj pomorskoj nesreći u uvali Veli rat gdje se nasukala jedrilica naziva „Beika", hrvatske zastave i dužine 15 metara, o čemu su obaviješteni djelatnici Lučke ispostave Božava koji su nedugo po zaprimljenoj dojavi doplovili na poziciju nasukanja, gdje su ustanovili da nitko od posade jedrilice nije ozlijeđen, nije uočeno onečišćenje mora, niti prodor mora u jedrilicu koja je ipak pretrpjela kritična oštećenja trupa, zbog čega je iz LI Božava skipperu naloženo obaviti komercijalno odsukavanje, što je isti obavio tijekom dana, nakon čega je jedrilica također komercijalno otegaljena u mjesnu marinu u Sukošanu.

Izvor: www.mmpi.hr