• hr
  • en
  • de
  • it

Nasukani brodovi rezat će se na plažama Marjana i Slatina

U pomorskim se krugovima sve češće spominje vjerojatnost da će brod "Orebić" iz flote "Splitske plovidbe", koji se "pogonjen" orkanskim refulima bure početkom ožujka bez posade nasukao na marjanske stijene u blizini Lubinskog porta, rezati na licu mjesta budući da je njegovo izvlačenje iz kamenitog plićaka sve manje izgledno.

Za "Krku", koja se nije pomaknula s lokacije kod Prve vode, i "Vranjic", čija ruzina još "krasi" plažu u Slatinama na Čiovu, ipak postoji znatno veća mogućnost da odu u davno planiranu mirovinu zvanu staro željezo.

Otpisanima nema povratka
Kako doznajemo iz neslužbenih izvora, priči o uklanjanju barem jednog od triju otpisanih brodova koji su se otrgnuli s veza u blizini tvornice cementa u Kaštel Sućurcu i skončali svoju odiseju na suprotnim obalama Kaštelanskog zaljeva, ne bliži se sretan kraj, jer svi nadležni baš i nisu "načisto" kako pristupiti nastalom problemu, a u prilog im ne ide ni činjenica da za to predviđenog javnog novca nema, ali to bi ionako trebao riješiti vlasnik odmetnute flote zbog čije su se nesavjesnosti i dogodile (ne)očekivane havarije.
Budući da naš grad obiluje pomorcima i ljudima od mora koji su kompetentni dati utemeljenu procjenu predstojeće operacije, njihove prognoze govore da će nesretni "Orebić" biti nemoguće izvući iz "ralja" podmorskih škrapa.
Rješavanje sličnih slučajeva u inozemstvu, prema riječima naših sugovornika, najčešće traje od jedne do dvije godine, a što u međuvremenu čeka Splićane i njihove goste, kazao nam je biolog i ekolog Mosor Prvan, suradnik u programu zaštite prirode udruge "Sunce".
- Brodovi su trenutačno dobro osigurani pa iako je to obavljeno s određenim kašnjenjem, ne postoji realna prijetnja okolišu, a pogotovo zato što se u njima ni ne nalaze veće količine ulja i goriva.

Masne mrlje ne prijete
Stoga, ako bi se eventualnom rezanju pristupilo vodeći računa o predviđenim propisima i s maksimalnom pažnjom, gorivo i mazivo ne bi smjelo isteći. Prava prijetnja su nam nadolazeće bure, koje, kao ni prethodnu, nećemo moći kontrolirati - ustvrdio je Prvan i dodao da bi se ozbiljnije trebalo pozabaviti pitanjem odgovornosti za loše privezane brodove.
Iako, prema njegovu mišljenju, Marjanu ne prijeti ekocid, Prvan je istaknuo primjer da je izlijevanje samo 250 litara nafte u Novom Zelandu prouzročilo masnu mrlju površine 10 kilometara, kakva bi se u akvatoriju poput Kaštelanskog zaljeva dugo zadržala.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr