• hr
  • en
  • de
  • it

Nasukala se jahta na Šolti i jedrilica na Dugom otoku

Lučka kapetanija Split dobila je oko 3.30 sati dojavu da je motorna jahta „Skitnica", hrvatske zastave, dužine 12,17 metara, udarila u dno te da ima prodor mora u uvali Nečujam na otoku Šolti.
Pomoć joj je pružila čarter tvrtka Nautica Centar Nava sa svojim plovilima, a kapetanija je stavila brod „Pojišan" u pripravnost. Na jahti se nalazio vlasnik ujedno i zapovjednik s tri člana posade, svi hrvatski državljani koji nisu ozlijeđeni niti nema onečišćenja mora.
Lučka kapetanija Split je u 6.15 sati dobila informaciju da su oštećenja sanirana i da je jahta u pratnji dva plovila proslijedila za luku Split, gdje će podnijeti prijavu pomorske nezgode.
Splitska lučka kapetanija će podnijeti optužni prijedlog protiv zapovjednika jahte jer nije poštivao pravila sigurnosti plovidbe niti je imao prijavljene članove posade.

Jedrilica „Swing", hrvatske zastave, dužine 13,95 m, odaslala je jutros oko 5 sati poziv u pomoć jer se nasukala u uvali Saharun na Dugom Otoku. Na jahti se nalazilo pet švedskih državljana.
Kako im je prijetila opasnost od prevrnuća, posada je napustila jedrilicu u brodici za spašavanje, a u pomoć im je priskočio kapetan Lučke ispostave Božava Vjeko Borojević koji ih je smjestio u hotel. Brigu o nasukanoj jedrilici preuzela je čarter tvrtka Miramo Nautica iz Sukošana.

Jedrilica „Regina Elena", crnogorske zastave, dužine 14 m, sa 8 članova posade francuskih državljana, ostala je noćas oko 22.20 sati u kvaru te je plutala u uvali Vela Luka. Obzirom da ih je nosilo prema obali i prijetilo nasukanje organiziran je tegalj, te ih je tvrtka „EmergenSea" oteglila u Vela Luku.

Brodica „Menta", talijanske zastave, dužine 11,35 m, s dva člana posade zapetljala se u sidrene lance s još jednom brodicom na sidrištu ispred Ilovika. Kako je vrijeme bilo mirno, te im na sidrištu nije prijetila opasnost, u pomoć im je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru poslala tvrtku „Sea Help".

Izvor: www.mmpi.hr