• hr
  • en
  • de
  • it

Naši jedriličari među svjetskom elitom

Svjetski jedriličarski savez objavio je zaključne ljestvice za 2013. godinu. Hrvatsko jedrenje još jednom je potvrdilo svoj status jedne od najuspješnijih jedriličarskih nacija, s tri plasmana u najboljih deset na svijetu, odnosno dva u najboljih tri!
Tonči Stipanović godinu je završio kao drugi kormilar svijeta u samcu Laseru, samo dva boda iza vodećeg Australca Toma Burtona.
- Godina je zaista bila dobra za mene, osim regate Svjetskog kupa u Nizozemskoj, sve ostale sam završio među vodećima, naravno s kulminacijom na Europskom prvenstvu, gdje sam osvojio zlato, odnosno na Svjetskom gdje se sam bio šesti, samo dva boda do medalja. Nastavljam naravno u istom ritmu raditi i vjerujem da rezultati ne bi smijeli izostati ni iduće godine - kaže Tonči.

Na 24. mjestu je Daniel Mihelić, 46. je Filip Jurišić, 123. Bogoslav Bugarin, 128. Toma Višić, 137. Nenad Bugarin...
Među dvojcima u klasi 470 Šime Fantela i Igor Marenić su 2013. okončali kao treća posada svijeta.

- Plasman na ljestvicama je dobar odraz naših ovogodišnjih rezultata, zadržali smo se u svjetskom vrhu, uzeli europsku broncu, dobar niz imamo na regatama Svjetskog kupa, malo „žulja" rezultat na Svjetskom prvenstvu, ali tamo nas jednostavno nije išlo. No, forma nam je u uzlaznoj putanji, zadovoljni smo. - smatra Igor.
Vode Australci Matthew Belcher i Will Ryan. U ženskoj konkurenciji klase na 12. mjestu su Enia Ninčević i Romana Župan, koje su time također pokazale dobar napredak prošle sezone. Prve su Austrijanke Vadlau/Ogar.
U 49er-u šesto mjesto pripada Pavlu Kostovu i Petru Cupaću.
- Dva mjeseca smo bili i broj jedan na svjetskim ljestvicama i to pokazuje niz dobrih rezultata, iako nama nedostaje još taj jedan korak koji želimo napraviti, a to je konačno uzeti i neku medalju. Dobro radimo, ali konkurencija je zaista jaka, a mi smo sami tu u Hrvatskoj, sami treniramo, i tu sigurno imamo još rezerve - razmišlja Petar.
Na prvom mjestu su Britanci Morrison i Grube.
Svjetska prvakinja Tina Mihelić jedrila je nešto manje regata Svjetskoga kuoa od svojih konkurentica u ženskom samcu Laser Radialu, pa je stoga i nešto niže plasirana na svjetskim ljestvicama, na 18. mjestu.
- Prvi cilj sezone bilo je svjetsko prvenstvo i nismo se toliko koncentrirali na Svjetski kup. 2013. godina bila je godina iz snova za mene, potvrda svega onoga što smo godinama radili, sve je došlo na naplatu. Veliki motiv i odgovornost - rekla je Tina.
Francuskinja Mathilde de Kerangat je na broju jedan. Plasman ostalih hrvatskih kormilarki: 114. Anđela de Micheli Vitturi, 127. Ana Zelić, 140. Anja Hamerlitz..
U teškom samcu Finnu na 14. mjestu je Milan Vujasinović, koji je imao zaista izniman nastup u svojoj prvoj godini u novoj disciplini, iznenadivši sa četvrtim mjestom na Svjetskom prvenstvu. Pokazao je da će itekako baciti rukavicu izazova Ivanu Kljakoviću Gašpiću za to jedno mjesto koje vodi na Olimpijske igre u Rio. Ivan je, kako je i najavio, ovu godinu više iskoristio za odmor, 43. je na ljestvicama. Na 47. mjestu se nalazi Josip Olujić, a na 57. Tudor Bilić. Vodi Amerikanac Caleb Paine.
Luka Mratović je 65. među daskašima, Mihovil Fantela zauzima 100. mjesto. Prvi je Španjolac Ivan Pastor Lafuente.

Izvor: www.hjs.hr