• hr
  • en
  • de
  • it

Napuštena posada broda Lucky Ned dobila zalihe vode i hrane

Sve je više takvih slučajeva s hrvatskim i stranim posadama koje su gladne, žedne i nisu plaćene mjesecima pa Sindikat pomoraca proziva resornog ministra.

Posadi broda Lucky Ned , već desetak dana usidrenog ispred luke Ploče, danas su dopremljene zalihe vode i hrane, potvrdio je Danilo Prestint iz Sindikata. Posada broda koju uglavnom čine pomorci iz Ukrajine i Pakistana već dulje vrijeme nije primila plaće, kao ni zalihe hrane i vode, a grčki vlasnik broda danima se oglušuje na sve pozive i poruke. Situacija na brodu bila je vrlo ozbiljna, jer su zalihe hrane bile na izmaku, kao i vode zbog čije nestašice je prijetilo da će posada morati isključiti strojeve i ostati bez struje na brodu. U pomoć je pritekao Sindikat pomoraca, zajedno s brojnim građanima Ploča i okolice, koji su prikupili zalihe hrane i drugih potrepština.
- Neizmjerno smo zahvalni svim stanovnicima koji su nam pomogli, sada nam je lakše jer imamo što jesti i piti, rekao nam je u telefonskom razgovoru zapovjednik broda Anatolii Dvoretskyi iz Ukrajine. Spas je, kaže, stigao u zadnji čas.
- Već smo bili primorani reducirati upotrebu vode a od hrane smo imali samo nešto tjestenine i smrznutog mesa. Posada je vrlo nezadovoljna jer mjesecima nismo dobili plaće. Vlasnik nam se uopće ne javlja, tako da smo efektivno napušteni, kazao je kapetan Dvoretskyi, dodajući kako planira, ne dobije li uskoro zaostale plaće, zatražiti repatrijaciju.
- Imam ženu i troje djece koji ovise o mojim prihodima. Ne mogu čekati unedogled, ogorčen je kapetan.
Iz Sindikata Pomoraca prozivaju Ministarstvo pomorstva, smatrajući da je krajnje vrijeme za reagiranje u ovom i sličnim slučajevima. »Nažalost u posljednje vrijeme ima previše takvih slučajeva hrvatskih i stranih brodara (Generoso u Malom Lošinju, Padna u Kraljevici, Istra u Valenciji, Katina u Hodeidahu, dva broda u Gibraltaru i jedan u Casablanci) s hrvatskim i stranim posadama koje su gladne, žedne i koje nisu plaćene mjesecima. Jedini im sindikat pomaže plaćajući repatrijaciju i hranu. Nažalost, resorni ministar još razmišlja, pa Sindikat podsjeća Ministarstvo na obveze preuzete ratificiranjem Konvencije o radu pomoraca«, objavljeno je na web stranicama Sindikata.

Izvor: www.novilist.hr