• hr
  • en
  • de
  • it

Napokon natječaj za lučkog kapetana u Vodicama

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture konačno je raspisalo natječaj za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme kapetana ispostave Vodice. Lučki kapetan ispostave u Vodicama u mirovinu je otišao u studenom prošle godine, a na njegovo mjesto nije primljen novi, pa su Vodice tako ostale bez ovlaštene osobe koja može obavljati poslove kapetanije. Grad Vodice cijelo je vrijeme inzistirao na ponovnom otvaranju ispostave, uporno se obraćajući za pomoć nadležnom ministarstvu, te Ministarstvu turizma, a gradonačelnica Branka Juričev Martinčev, ujedno saborska zastupnica HDZ-a, još u travnju na tu je temu postavila i pitanje u Saboru.
Među ostalim, u odgovoru koji je dobila od Siniše Hajdaša Dončića, ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, navedeno je da je u sklopu izrade godišnjeg plana zapošljavanja Ministarstva pomorstva upućen zahtjev za popunu sedam najkritičnijih radnih mjesta u lučkim kapetanijama, među kojima je i mjesto kapetana u Vodicama.
Zahtjev je bio na odobravanju kod nadležnih ministarstava i sad kad su suglasnosti dobivene, natječaj je raspisan što Vodičani pozdravljaju.
- Zadovoljni smo što je konačno došlo do raspisivanja natječaja, jer područje grada Vodica koje obuhvaća 99 nautičkih milja, na čijem su području dvije marine i broji 2300 registriranih plovila ne može kvalitetno funkcionirati bez stalno zaposlenog lučkog kapetana. Tomu treba dodati da imamo još oko 900 stranih plovila u sezoni, kao i podatak da vodička luka bilježi oko 90.000 putnika. Važan je i podatak da ispostava Vodice godišnje ostvari oko 800.000 kuna prihoda, kaže vodička gradonačelnica.
Ispostava je godišnje rješavala i više od 3500 upravnih i neupravnih predmeta i kontrolirala pomorsko dobro. Nadalje, ona je sudjelovala kod izdavanja koncesijskih odobrenja kojih je više od 400 i obavljala nadzor nad njima, te provodila kontrolu ukrcaja i iskrcaja ribarskih brodova i obavljala posao iznajmljivanje plovila.
Ispostava Vodice je u svojem djelokrugu nadležna i za područje otoka Prvića, odnosno naselja Prvić Luka i Prvić Šepurina.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr