• hr
  • en
  • de
  • it

Nakon sezone iz snova, 2012. očekujemo milijun Austrijanaca

Utakmica za 2012. bit će bespoštedna, direktor bečkog predstavništva Hrvatske turističke zajednice pretpostavlja da će Grčka, Tunis i Egipat izaći s vrlo konkurentnim cijenama. Stoga hrvatskim hotelijerima predlaže razumnu cjenovnu politiku

Hoćemo li dogodine ugostiti milijun Austrijanaca, hoće li sezona 2012. probiti tu čarobnu granicu?
»Sve ćemo napraviti da dođe do toga, do prvog milijuna u jednoj godini«, kaže nam Ranko Vlatković, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Beču. Dobri temelji za to postavljeni su ove godine. Nakon odlične posezone, statistika je na kraju listopada pokazala 922.154 austrijska dolaska, 11 posto više nego lani. Ove je godine planirano i pet milijuna njihovih noćenja što je također ostvareno do kraja desetog mjeseca.
Točnije, registrirano je 5,272.411 noćenja, što je rast od 10 posto.
»Austrijanci su pretekli Talijane po broju noćenja, došli su nam na treće mjesto, poslije Nijemaca i Slovenaca. Ne veselim se talijanskom padu, ali mi je iznimno drago zbog tako dobrih austrijskih brojki. Treba reći i da je dolazak Austrijanaca konstanta već godinama i da se broj tih gostiju povećava po cijeloj obali - od Istre do krajnjeg juga, što često nije slučaj s ostalim tržištima«, ističe Vlatković.

Međutim, želje (za prvim milijunom) su jedno, a realnost drugo. Razlog su upravo Talijani i njihova kriza. Zbog Italije, i eventualnog prelijevanja krize na ostatak Europe, Zapadni Europljani podižu kočnicu pri planiranju odmora u 2012.
Početkom ove godine vladala je euforija za putovanjima, dobru potražnju za našom obalom dodatno je pojačala eliminacija Tunisa i Egipta te posrtanje Grčke.
Buking za aktualnu godinu krenuo je rano, u travnju i svibnju uslijedio je lagani zastoj, a onda je sve eksplodiralo u lipnju. Sama špica sezone bila je odlična, kao i posezona. Listopad je bio priča za sebe sa 45.451 austrijskim dolaskom, 13 posto više nego lani.
Osim dobrih brojčanih pokazatelja, ugodno je iznenađenje, tvrdi Vlatković, što naši turistički radnici u kasnoj posezoni nisu bili umorni i namrgođeni, kao što je bio slučaj prethodnih godina. To je, smatra, jedan od glavnih dobitaka ovogodišnje sezone: dugo je trajala, a turistički je sektor pokazao da može biti svjež do samoga njenog kraja.
I Austrijance će, dakle, kao posljedicu talijanskih događanja, uskoro zarobiti atmosfera štednje. Treba vidjeti kako će se to odraziti na buking što bi uskoro trebao krenuti uzlaznom putanjom.
Utakmica za 2012. bit će bespoštedna, direktor bečkog predstavništva Hrvatske turističke zajednice pretpostavlja da će Grčka, Tunis i Egipat izaći s vrlo konkurentnim cijenama za sljedeću godinu. Našim hotelijerima stoga predlaže razumnu cjenovnu politiku.
Iz Terra Reisena, austrijskog organizatora putovanja, također apeliraju na naše hotelijere da budu korektni kad su u pitanju alotmanski kapaciteti. U Gruber Reisenu imaju još jednu pritužbu, koju bi trebalo ispraviti do sljedeće godine. Izvještaj tog turoperatora navodi kako su ove sezone imali lagani pad broja putnika prema Splitu i Dubrovniku. Razloge, prema njihovu mišljenju, treba potražiti u (pre)ranim letovima, ali i logistički kompleksnim transferima prema Mljetu, Korčuli....

Izvor: www.hic.hr