• hr
  • en
  • de
  • it

Nakon 5,5 godina počinje suđenje za aferu Brodosplit

Javnost će konačno imati priliku doznati sve detalje afere "Brodosplit" teške 4,7 milijuna dolara na suđenju koje počinje u ponedjeljak na Županijskom sudu u Splitu. Pet i pol godina nakon uhićenja, od optužbi za makinacije prilikom izrade tankera za tvrku "Wessels" branit će se: broker Drago Maček, Goran Vukasović i Ante Luetić, članovi bivše Uprave splitskog "Brodosplita", Mateo Tramontana, direktor "Brodotrogira", Ivica Donkov i Hrvoje Matovinović, zaposlenici Mačekove tvrtke "Iceberg", Ivan Cesarac, ekonomski konzultant te Danijel Nikolić, vlasnik splitske tvrtke "Armator projekt".
Prva trojica prijavljena su za zloporabu položaja i ovlasti tijekom 2005. i 2006. godine prilikom sklapanja ugovora za izradu četiriju tankera za tvrtku "Wessels". Također su se sumnjičili zajedno s ostalim optuženicima za pranje novca preko računa tvrtki na Cipru i Austriji na osnovi pobočnih ugovora za navedeni posao. Radi opravdanja isplata, sastavljeni su i neistiniti ugovori o konzultanstskim uslugama, smatralo je tužiteljstvo.
Osim pokretanja istrage, zatražili su i određivanje pritvora nad njima. Istražna faza postupka trajala je od početka 2007. godine sve do rujna 2010. godine. Tijekom te tri godine nekoliko puta je tužiteljstvo zatražilo i dobilo proširenje istrage.
Postupak se dodatno razdužio zbog saslušanja svjedoka iz inozemstva: Larsa Mossberga, vlasnika švedske tvrtke "Marinvest", Emenuela Laura, direktora tvrtke "Scorpio Ship Menagement" iz Monaka, Reinharda Wesselsa iz Njemačke i brokera iz Monaka Antonia Taragonia. Među svjedocima je bio i tadašnji ministar gospodarstva Branko Vukelić.
Na početku glavne rasprave prvo će se pročitati optužnica na koju će se svi okrivljenici izjasniti osjećaju li se krivima. Tada će također izabrati hoće li svoju obranu iznijeti odmah ili na kraju postupka. Nakon toga će se odlučiti koji dokazi se moraju ponovno provesti, a koji se mogu iskoristiti iz dosadašnjeg postupka.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr