• hr
  • en
  • de
  • it

Najljepši svjetionici diljem svijeta (1. dio)

Smješteni na stjenovitim obalama, strmim liticama i na otocima, svjetionici služe kao vodilja za brodove da sigurno stignu u luku tijekom noći ili za vrijeme oluje. Gradili su se za upozorenje pomorcima na opasne stijene, grebene i struje. Od samih početaka plovidbe ti usamljeni čuvari koji usmjeravaju put kroz tamu odigrali su ključnu ulogu. Prvi svjetionik izgrađen je na poluotoku Farosu, neposredno ispred egipatskog grada Aleksandrije, 280. godina prije Krista i označavao je ulaz u gradsku luku te se uzdizao oko 140 metara. Nakon što je uništen u potresu, njegovi ostaci koristili su se za izgradnju drugih objekta. Danas su mnogi svjetionici automatizirani ili napušteni dolaskom modernih elektroničkih navigacijskih pomagala. Kako bi odali počast tim usamljenim čuvarima koji usmjeravaju put kroz tamu, odabrali smo neke od najljepših svjetionika na svjetskim morima da nas podsjete na njihovu važnost na morskim pučinama.

Svjetionik Portland Head Light, Maine, SAD


Stojeći visoko na rtu Elizabeth, Maine, Portland Head Light jedan je od najposjećenijih svjetionika. Prvo svijetlo zasjalo je 1791. (čime je i najstariji svjetionik u državi Maine) sa 16 uljanica od kitova ulja. Svjetionik je do danas ostao netaknut, jedino je kuća obnovljena 1975. godine nakon oštećenja tijekom oluje. Svjetionik se uzdiže 24 metra iznad zemlje i 30 metara iznad razine mora, a danas je automatiziran i održava ga američka Obalna straža.

Svjetionik Rubjerg Knude Fyr, Danska


U sjevernoj Danskoj, na obali Sjevernog mora u Rubjergu, postoji napušteni svjetionik koji „nestane" nakon što ga zatrpaju nanosi pijeska. Kada je izgrađen 1900. godine, svjetionik je bio smješten 199,6 metara na najvišoj točki padine, bez velikih pješčanih dina u blizini. Od tada, vjetar sa Sjevernog mora stalno nanosi pijesak te se krajolik oko svjetionika mijenja vrlo brzo. Svjetionik je posljednji put svijetlio 1. kolovoza 1968. godine, a 2002. godine, muzej i kafić na svjetioniku su napušteni. Prema prognozama na kraju će pijesak u potpunosti uništiti zgradu, a predviđa se da će svjetionik pasti u more za 15 do 20 godina.

Svjetionik Pigeon Point Light Station, Kalifornija, SAD


Uzdižući se 35 metara na litici na obali središnje Kalifornije, oko 50 milja južno od San Francisca, Pigeon Point Light Station jedan od najviših svjetionika u SAD-u. Počeo je pomorcima osvjetljavati put 1872. s pet uljanica i Frenelovom lećom koja se sastoji od 1.002 prizmi. Svjetionik je trenutačno zatvoren za javnost zbog bojazni od rušenja zida koji podupire metalnu ogradu šetnice na vrhu zdanja.

Svjetionik South Stack, Wales


Ovaj kultni svjetionik, koji se nalazi na otoku South Stack, sjeverozapadno od Holyheada u Angleseyu u Walesu, poznat je po svom spektakularnom okruženju te kao jedna od "sablasnih" zgrada u Velikoj Britaniji. Prema pričama, mještani su čuli duha svjetioničara Jacka Jonesa koji je umro od ozljeda zadobivenih u oluji koja je 1853. pogodila obalu Anglesey i razbila 200 brodova, uključujući slavni „Royal Charter". Izgradnja svjetionika South Stack, koji je prvi put otvoren 1809. godine, smatra se nevjerojatnim podvigom s obzirom na to da se kula gradila na stijeni ispod strme litice, okružena nemirnim morem. Izvorni svjetionik koristio je 21 uljanicu, no danas je automatiziran. Svjetionik se smatra povijesnom građevinom, međutim, postao je i turistička atrakcija jer lokalne agencije nude obilazak svjetionika i prirodnog rezervata smještenog u tom području.

Svjetionik Jose Ignacio, Urugvaj


Svjetionik Jose Ignacio u Punta del Este, gradu i resortu na atlantskoj obali u Maldonadu u Urugvaju bio je inspiracija brojnim urugvajskim pričama i legendama. Izgrađen je 1877. godine na stjenovitoj točki onoga što je danas popularno turističko područje, svjetlo svjetionika imalo je doseg 9 milja. Ima okrugli toranj od cigle s lanternom i galerijom koja se uzdiže iznad kuće svjetioničara. Na svjetionik se nude izleti, a posjetitelji se mogu popeti stepenicama, kojih je 120, te uživati u spektakularnom pogledu na grad.

Izvor: http://www.pomorac.net