• hr
  • en
  • de
  • it

Najbogatiji Rus bacio sidro ispred Dubrovnika

Prošli petka navečer između otočića Lokruma i dubrovačke stare gradske luke bila je usidrena  luksuzna jahta „Dilbar" kojoj je vlasnik Uzbekistanac Alisher Usmanov koji je već drugu godinu za redom najbogatiji državljanin Rusije a na listi lista „Forbes" s imovinom procijenjenom na 18,720 milijardi USD, je 28. najbogatiji čovjek svijeta.
Usmanov je poznat kao vlasnik diva ruske teške industrije „Metaloinvest" kao sestrinske tvrtke „Gazproma" ali i vlasnik novina „Komersant" koje su najutjecajnije u Rusiji.  Može se pohvaliti i dionicama Facebooka te najveće internetske tvrtke na ruskom govornom području „Mail.ru Group". No, u sportskom je svijetu poznat po 29,9 postotnom suvlasništvu londonskog Arsenala u kojem upravo čini sve kako bi u taj klub iz Manchester Uniteda doveo i Wayne Rooneya.
Mnogi ne znaju kako Usmanov ima villu i sportski kamp u Orebiću na poluotoku Pelješcu gdje češče nego on u arhitektonski prekrasnom zdanju boravi njegova supruga, Irina Viner Usmanova, inače trenerica ruske ženske reprezentacije u ritmičkoj gimnastici.
Inače, jahta „Dilbar" je duga 110 i široka 16,3 m te ima gaz od 3,20 metra. Rangirana je kao 23.najveća jahta na svijetu i „sestrinska" je jahta mnogo poznatije jahte „Pelorus" Romana Abramoviča. Izgrađena je u luksuznoj klasi "Opal" 2008.godine u prestižnom njemačkom „Lürsen Yachts" brodogradilištu u Bremenu. Riječ je o jahti kojoj je projektant poznati studio Tima Heywooda dok je autor uređenja interijera ništa manje znani Albert Pinto.  Čelična oplata te ploveće ljepotice krije superluksuzne kabine za 16 gostiju. Uz brzinu krstarenja od 18 čvorova i moguće postizanje maksimalnih 21 čvora jahta je pod zastavom Kajmanskih otoka a luka registra joj je George Town.
Od ovih podataka vezanih za svjetski jett- set ništa manje zanimljiv nije ni podatak za tehnološke fanove o tome kako je Dilbar prva jahta s ugrađenim filtrima čestica ispušnih plinova a posjeduje i kombinirani dizel-električni pogonski sustav.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr