• hr
  • en
  • de
  • it

Najave za turizam u 2017. pozitivne

Najave za turizam s domaćeg i stranih tržišta za iduću su godinu pozitivne te se može očekivati daljnji rast turističkog prometa i povećanje kvalitete ponude kao rezultat najavljenih investicija, ocjena je Turističko-poslovnog vijeća Hrvatske gospodarske komore (HGK).

"Svi turistički trendovi za iduću godinu su pozitivni i sigurno ćemo imati povećanje dolazaka i noćenja turista, no teško je govoriti u kojim postocima u odnosu na ovu rekordnu godinu", kazao je predsjednik Vijeća Franco Palma na završnoj ovogodišnjoj sjednici Vijeća.
Iznimno važnima u ovoj, ali i idućoj godini, Palma je ocijenio investicije koje je ove godine po njegovim riječima najviše realizirao privatni sektor.
Osvrnuo se i na moguće povećanja cijena za iduću godinu s obzirom na povećanje stope PDV-a za ugostiteljske usluge, smatrajući da to neće dovesti do značajnijeg povećanja cijena ni do jače ponude 'all inclusive' aranžmana u hotelima. To jednostavno nije oznaka hrvatskog turističkog proizvoda, kaže Palma.
"Iduće godine hrvatski turizam imat će i neke olakotne okolnosti poput nešto boljeg rasporeda praznika i blagdana te se već od Uskrsa sredinom travnja očekuje jači promet, možda sve do sredine svibnja, što je jako bitno za pred i posezonu u kojima su najveće mogućnosti povećanja prometa", kazao je Palma.
Dodao je kako se puno očekuje od Ministarstva turizma pa i cijele Vlade, kako bi iduće godine konačno bili doneseni zakoni o turističkom zemljištu i pomorskom dobru, što će omogućiti daljnje investiranje.
Turističko Vijeće HGK smatra i da problem nedostatka radne snage iduće godine prije svega treba rješavati na domaćem tržištu rada jer, kako je kazao Palma, nemoguće je da među 200 do 230 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj turizam ne može naći 15 do 20 tisuća radnika koliko se računa da će trebati za iduću godinu.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić od iduće godine očekuje više dolazaka i noćenja.
"Nije pitanje samo hoćemo li iduće godine imati više noćenja nego ove, jer to će se najvjerojatnije dogoditi nego je važno i očekivanje ukupnih prihoda od turizma koji bi ove godine mogli prijeći devet milijardi eura te bi slijedom povećanja dolazaka i noćenja to iduće godine moglo biti više", kazao je Matušić.
Najavio je da će Ministarstvo turizma iduće godine početi raditi na projektu CRO kartice za što je već osigurano 5 milijuna kuna iz proračuna, a još 5 milijuna kuna za turistički nerazvijena područja.
Ministarstvo će, kako je rekao, intenzivno raditi i na donošenju zakona o turističkom zemljištu, najviše u suradnji s Ministarstvom državne imovine, jer je to važno za investiranje u godinama koje dolaze.
"Ove godine je u turizam investirano oko 670 milijuna eura, a iduće godine se taj iznos penje na oko 800 milijuna eura od čega će oko 500 milijuna investirati privatni sektor, a 300 milijuna eura javni. To znači i da iduće godine očekujemo 40-tak novih i novoobnovljenih hotela, ali i povećanje kvalitete obiteljskog smještaja, jer će iduće godine krenuti i HBOR-ova kreditna linija za mikropoduzetnike u turizmu", naglasio je Matušić. Za iduću godinu on ne očekuje značajniji rast cijena.

Izvor: www.mint.hr