• hr
  • en
  • de
  • it

Najava: Internautica 04-08/05/2016 Portorož

I ovo, 21. po redu, izdanje međunarodnog nautičkog sajma INTERNAUTICA fokusirat će se na integraciju i prezentaciju dostignuća europske nautičke industrije i promicanje njenog održivog razvoja.

Raznoliki program uključuje predstavljanje nekolicine novih modela atraktivnih motornih brodova i jedrilica, kao i energetski učinkovitog dizajna jahti i projekata. Predstavit će se i ekološka, održiva i učinkovita tehnologija brodogradnje, kao i, inovativni pogonski i hibridni sustavi koji smanjuju potrošnju goriva i emisije.
Pored tradicionalne utrke uspravnog veslanja na dasci (SUP), regate starodobnih plovila te predstavljanje starodobnih automobila, organizatori su najavili brojne uzbudljive i zabavne društvene događaje.

S popisa već prijavljenih programa izlagača možemo već najaviti sljedeće jadranske premijere:
ABSOLUTE - NAVETTA 52, moderna jahta koja kombinira bogato iskustvo u brodogradnji, stilske i tehnološke inovacije, sigurnost, udobnost i visoku učinkovitost goriva;
Dragonfly 25, trimaran visokih performansi proglašen Europskom jahtom godine 2016. u kategoriji višetrupaca te ga je također časopis SAIL proglasio najboljim brodom za 2016. u SAD-u;
CRANCHI ZAFFIRO 35, nova generacija najuspješnije linije cruiser jahti „ Zaffiro‟ koju je izgradilo poznato talijansko brodogradilište Cantiere Nautico Cranchi;

OVERBLUE 44, luksuzna houseboat jahta, koja nudi sve udobnosti modernog doma, puna inovativnih rješenja, jednostavna za održavanje, ekološka i konkurentna po pitanju cijene te osposobljena za plovidbu u svim uvjetima;
SOLARIS 50, proglašena Europskom jahtom godine 2016. u kategoriji Performance Cruiser kao najnoviji, poželjan nov dizajn jahti s kvalitetom konstrukcije u skladu sa svojim izgledom;
DREAMLINE superjahta, upravo lansirana iz brodogradilišta; te naposljetku novi model CRANCHI 50 fly koji na ovom sajmu doživljava i svjetsku premijeru.

ELAN će predstaviti cjelokupnu proizvodnu liniju modela u 2016. te će posjetitelji ponovno imati priliku doživjeti „Zelenu aveniju‟ - prezentacijski koncept koji će prikazati električna plovila, vozila orijentirana na hibridni pogon i druga ekološka prijevozna sredstva. Ti proizvodi i usluge pokazatelj su razvoja tehnologija budućnosti u području osobnog prijevoza pod zajedničkim nazivnikom „zelena mobilnost‟. Svi posjetitelji koji na nautički sajam dođu električnim automobilima dobit će besplatne ulaznice i besplatan parking na posebnom prostoru nazvanom „Parkirna zona zelene mobilnosti‟. Mreža EMERGENSEA kao tvrtka koja nudi pomoć na moru pripremit će javnu prezentaciju postupaka SIGURNOST NA MORU u suradnji s osiguravajućim društvom Yacht-Pool International, proizvođačem sigurnosne opreme Lalizas i međunarodnim nautičkim sajmom INTERNAUTICA.
Nadalje, promovirajući projekt Turističko tržište, INTERNAUTICA je pripremila i organizirala poseban prostor rezerviran za inovativne, raznolike i kvalitetne prezentacije i promocije domaćih i međunarodnih turističkih agencija, organizacija, hotela, marina, charter agencija itd. Izlagači mogu promovirati svoju ponudu u posebno pripremljenom i organiziranom unutrašnjem izložbenom prostoru pružajući posjetitelju izvrstan pregled turističke ponude te brz i jeftin način odabira destinacije za odmor.

Žiri INTERNAUTICE koji čine hrvatski, talijanski, srpski i slovenski nautički stručnjaci predstavit će prestižnu nagradu „Jadransko plovilo godine‟ u kategorijama motornih brodova i jedrilica, kao i za brodove s naglašenom „jadranskom notom‟ sa značajkama prilagođenima za jedrenje na Jadranu.
INTERNAUTICA 2016 bit će velika izložba zanimljivih sportskih plovila, jahti i gumenjaka, proizvođača i prodavatelja širokog spektra različite nautičke i sportske opreme, nautičke odjeće i obuće.
21. izdanje međunarodnog nautičkog sajma INTERNAUTICA održat će se 4.-8. svibnja 2016. na slovenskoj obali na ugodnom izložbenom prostoru Marine Portorož.
Međunarodni nautički sajam INTERNAUTICA organizira te njime upravlja tvrtka Studio 37 u suradnji s Marinom Portorož.

Izvor: Klavdija Binter, Klavdija@studio37.si