• hr
  • en
  • de
  • it

Nadzor plovidbe na Jadranu putem VTMIS sustava

U proteklih mjesec dana u aktivnostima nadzora sigurnosti plovidbe Služba nadzora i upravljanja pomorskim prometom Ministarstva mora upotrebom pomorskog radarskog sustava i sustava za automatsku identifikaciju brodova (VTMIS) evidentirala je i podnijela ukupno 41 prijavu zbog pomorskog prekršaja u plovidbi trgovačkih brodova uključujući putničke brodove i brze putničke brodove.

Temeljem navedenih prijava u suradnji s nadležnim lučkim kapetanijama izdano je 5 opomena, izrečeno je 6 kazni u vrijednosti 30.000 kuna, te podneseno i 6 optužnih prijedloga.

U redovnom radu izdano je ukupno 63 upozorenja brodovima u pogledu nepravilnog rada brodskih identifikacijskih uređaja ili pomagala za navigaciju odnosno u pogledu poštivanja pravila plovidbe i 122 savjeta i informacije brodovima u plovidbi.

Podsjećamo, sustav automatske identifikacije brodova (AIS) obvezuje sve brodove na međunarodnim putovanjima da za vrijeme plovidbe automatski i stalno odašilju svoje osnovne podatke u obliku teksta, čime se omogućuje nadzor pomorskog prometa u realnom vremenu i doprinosi sigurnosti plovidbe.

Ističemo da tijekom turističke sezone uz redovite aktivnosti, lučke kapetanije u suradnji s drugim državnim tijelima provode kontinuirane akcije pojačanog nadzora pomorskog prometa, također s ciljem povećanja sigurnosti plovidbe.

Izvor: www.mmpi.hr