• hr
  • en
  • de
  • it

Nadezhda u Zadru

Trebalo nam je četrnaest dana da stignemo do Zadra. Na moru nas je, srećom, tijekom cijelog puta pratilo odlično vrijeme i puno toga smo naučili. Prvi put smo ovdje i Zadar je uistinu prekrasan grad kao i ljudi koje smo upoznali - kazao je 19-godišnji kadet Oleg Palsevko koji je u četvrtak primao posjetioce u otvoreni obilazak „Nadezhde" jednog od najbržih suvremenih školskih jedrenjaka na svijetu.
Nakon što je u srijedu pod zapovjedništvom kapetana Sergeya Vorobyeva i još 85 kadeta iz ukrajinskog Sevastopola doplovio do Zadra i usidrio se pokraj Pozdrava suncu, jedrenjak s tri jarbola nije prestao privlačiti pažnju građana i turista.
- Ovakav brod Dalmacija nikada nije vidjela, a itekako bi nam trebao s obzirom na to da smo pomorska zemlja. Na ovaj način mladi pomorci tijekom boravka na moru nauče sve što je potrebno, a mi smo tijekom prakse u srednjoj školi imali samo drveni kaić kojim smo jedrili na pola kanala. Dosta bi bilo mjesec dana ploviti ovakvim brodom da se nauči sve što je potrebno jednom pomorcu - kazala je 50-godišnja Zadranka i pomorkinja Marija, komentirajući jedrenjak dug 109 i visok 660 metara, a sagrađen 1991. godine u Gdanjsku. Njezino oduševljenje jedrenjakom koji je namijenjen obrazovanju budućeg pomorskog časničkog kadra, podijelili su i ostali posjetioci koji su ga jučer hrpimice obišli.

- Jednostavno je prekrasan. Bilo bi divno otploviti negdje ovakvim jedrenjakom i prijeći cijelu obalu. Osim što prelijepo izgleda, doima se stabilno i sigurno - kazali su engleski turisti kojima su na jedrenjaku mladi ruski kadeti pokazivali mornarsko vezivanje čvorova, te ostale pomorske „trikove".
Drugi su se masovno fotografirali, dok su oni radoznaliji pomno proučavali oglasne ploče na brodu s kojih su se mogle doznati različite informacije. Od zabilješke da su najpoznatiji graditelji brodova na svijetu živjeli u Vladivostoku, moglo se tako i doznati de je slavni jedrenjak svojedobno posjetio slavni akcijski glumac Jackie Chan što je zabilježeno i fotografijom.
- Uvijek nam je zanimljivo. Već sutra krećemo za Vladivostok. Zdravstvujte - kazao je Palsevko pred kojim je još tisuće morskih milja na „Nadezhdi

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr