• hr
  • en
  • de
  • it

Nacionalni park Mljet proslavio 53. rođendan

Nacionalni park Mljet, koji se naziva i "Zelenim otokom", proslavio je u ponedjeljak 53. obljetnicu pripremajući se za iduću turističku sezonu kako bi nadmašio ovogodišnju koja je bila jedna od najuspješnijih u povijesti. Sjeverozapadni dio otoka Mljeta nacionalnim parkom proglašen je 11. studenoga 1960. godine, a svoj 53. rođendan obilježio je radno, u pripremi za sljedeću turističku sezonu.
Prošlog mjeseca u Park je stigla stotisućita ovogodišnja posjetiteljica - Kirsten Raun iz Copenhagena. To je prvi put u povijesti samostalne Hrvatske da je Nacionalni park Mljet prije kraja turističke sezone posjetilo više od 100.000 posjetitelja registriranih temeljem kupljene ulaznice.
Lani je Nacionalni park zabilježio 97.148 posjetitelja, a najbliže rekordnom broju približio se 2004. godine kada je bilo 99.662 posjetitelja.
Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ističe kako više od 90 posto površine Nacionalnog parka Mljet prekrivaju autohtone šume hrasta crnike i alepskog bora dajući mu posebnu biološku i estetsku vrijednost zbog čega ga često nazivaju "Zelenim otokom".
Uz brojne uvale, zaljeve i otočiće, Park je najpoznatiji po morem potopljenim krškim udolinama - Malom i Velikom jezeru. Ta su slana jezera bogata različitim vrstama riba, rakova, školjkaša i drugih morskih organizama. Stoljetna tradicija uzgoja maslina i vinove loze na otoku dodatno povećava njegovu krajobraznu raznolikost.
Vrijednosti Nacionalnog parka Mljet pridonosi i bogata kulturno-povijesna baština. U Velikom jezeru nalazi se otočić Svete Marije s benediktinskim samostanom i crkvom, utemeljenim još u 12. stoljeću, a u naselju Polače nalaze se ostaci ranokršćanske bazilike, rimske palače i termi.

Izvor: www.dubrovniknet.hr