• hr
  • en
  • de
  • it

Na Silbi će se graditi Olimpijski centar

Zamišljeno je da Hrvatski olimpijski centar radi cijelu godinu, a služit će, ne samo za pripremu sportaša, nego će tu i Hrvatska olimpijska akademija obavljati obuku sportskih kadrova, trenera, instruktora, rekao je član Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora Marijan Klanac
Novcem iz strukturnih fondova Europske Unije trebao bi biti sagrađen Hrvatski olimpijski centar na Silbi. Centar bi bio smješten na prostoru kampa „Mirta". Nositelji projekta - Hrvatski olimpijski odbor i Zagrebački sportski savez, odnosno njegova tvrtka za upravljanje sportskim terenima Centar d.o.o., u postupku su vršenja pripremnih radnji za apliciranje ovog projekta prema strukturnim fondovima EU.

Zamjena za „Badiju"

Sporazum o suradnji na projektu „Hrvatski olimpijski centar - Silba" između Hrvatskog olimpijskog odbora, Zagrebačkog sportskog saveza i Centra d.o.o. sklopljen je još 2008. Prema tom sporazumu Centar d.o.o. u projekt ulaže objekte i zemljište, a Hrvatski olimpijski odbor financijska sredstva koja očekuje povući iz europskih fondova. Partner na projektu je i Grad Zadar.
- Prije rata Hrvatska je za pripreme sportaša i obuku športskih kadrova imala Sportski centar 'Badija' na Korčuli, ali taj je centar bio na terenu koji je Crkva na određeno vrijeme darovala i kad je to vrijeme isteklo, oni više nisu produžili ugovor. Ostala je potreba hrvatskog sporta za izgradnjom novog centra radi daljnjeg boljeg razvitka hrvatskog sporta, a u tom razvitku su izuzetno važni sportski objekti. Nakon dužeg promišljanja odlučeno je da se ide na izgradnju Hrvatskog olimpijskog centra na otoku Silbi. Zgodno je što na Silbi već tridesetak godina postoje sportski tereni veličine 31.000 metara četvornih koji su u vlasništvu Zagrebačkog sportskog saveza koji je sljednik SIZ-a za fizičku kulturu. Sada imamo priliku to obnoviti i na tom terenu napraviti sportski centar. Trenutačno smo u postupku rješavanja imovinskopravnih odnosa kako bismo dobili lokacijsku dozvolu, kazao je Marijan Klanac, član Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora.
Olimpijski centar na Silbi će, kako je naveo Klanac, imati najvjerojatnije otvoreni bazen dimenzija koje tek trebaju biti određene, polivalentnu dvoranu dimenzija adekvatnih za igranje rukometa, odbojke i košarke, otvorena igrališta i atletsku stazu.

Izvor: www.zadarskilist.hr