• hr
  • en
  • de
  • it

Na sidru ispred Opatije prvi cruiser

»Seabourn spirit« otvorio je opatijsku turističku sezonu dolazaka cruisera. Tijekom jučerašnjeg jutra, 133 metara dugačak brod usidrio se pred opatijskom lukom i dok je mamio uzdahe prolaznika koji su maštali o tome kakav bi užitak bio provesti jedan takav »drugačiji odmor«, 220 njegovih gostiju iskoristilo je jednodnevni boravak u Opatiji za šetnju gradom te kraće izlete u Mošćenice, Pulu i Barban. Riječ je o gostima iz svih krajeva svijeta koji su iz Šibenika pristigli u Opatiju te istog dana u večernjim satima svoje putovanje nastavili za Veneciju.

- Ovaj cruiser će još trinaest puta tijekom ovog ljeta stići u Opatiju. Točnije, svaka dva tjedna bit će usidren pred opatijskom lukom - rekao je Zdravko Debelić iz Lučke uprave - ispostave Opatija prilikom uplovljavanja broda. S obzirom na popriličan broj dolazaka ovog kruzera, može se zaključiti kako se Opatija pokazala vrlo interesantnom za ovaj profil gostiju.

Dolazak prvog u nizu cruisera otklonio je i sumnju o eventualnoj nemogućnosti korištenja sidrišta na akvatoriju Opatije. Naime, prošlog ljeta kapetan broda usidrenog pred Opatijom dobio je kaznu zbog činjenice da na akvatoriju Opatije ne postoji sidrište, odnosno ono nije ucrtano u prostorni plan Grada Opatije. Time je postalo upitno i zaustavljanje cruisera koji se preko pedeset godina sidre pred Opatijom. Ipak, problem sidrišta u relativno kratkom vremenu, a do početka ove turističke sezone, uspješno je riješen zahvaljujući adekvatnoj akciji Grada Opatije, Primorsko-goranske županije i Ministarstva pomorstva. Prema riječima gradonačelnika Opatije Ive Dujmića, udruženim snagama brzinski je zaključen veliki problem, izrađena je studija, a Lučka kapetanija na sve još mora dati suglasnost. Pred nešto više od mjesec dana gradonačelnik je konstatirao kako će se cruiseri ovog ljeta bez problema moći sidriti pred Opatijom, a dolazak prvog u nizu cruisera, »Seabourn spirita«, to je i potvrdio.

Izvor: www.novilist.hr