• hr
  • en
  • de
  • it

Na predstavljanju uređenja Vrnaže nije se čulo ništa novo

Komunalna lučica Vrnaža sa 600 vezova, zajednički projekt Županije i Grada Šibenika uz sufinanciranje Ministarstva prometa, pomorstva i veza, bila je tema konferencije za novinare župana Gorana Pauka i gradonačelnika Željka Burića, no osim predstavljanja računalne animacije konačnog izgleda ove mandalinske uvale u kojoj je danas, na neuređenoj, zapuštenoj obali zbrda-zdola smješteno 400-tinjak brodica, novinari nisu saznali ništa novog.
Očekivalo se, u najmanju ruku, da je poznat izvođač radova za prvu fazu preuređenja Vrnaže, jer je natječaj objavljen prije gotovo mjesec dana, no informacija o tome je izostala.
Teško je bilo zamaskirati predizborne motive za ovu press konferenciju, no barem se zna da je riječ o važnom komunalnom projektu koji se odvija prema planu i njegova realizacija nije upitna.
Kako je izvijestio Goran Pauk, iznijevši sažetu kronologiju dosad odmaklih poslova koji prethode skorom početku radova, u tijeku je ocjenjivanje ponuđača, koje Pauk nije naveo, premda je prema nedavnom pisanju lokalnog portala riječ o splitskom Pomgradu i udruženih tvrtki NCP i Sarađen koji su se jedini javili na natječaj za izvođača prve faze radova raspisan prije gotovo mjesec dana.
Tome je prethodio završetak procjene utjecaja na okoliš, kao posljednji uvjet za ishođenje građevinske dozvole.
S izvođačem će biti potpisan ugovor o javnoj nabavi, s obvezom da se za šest mjeseci u zapadnom, mandalinskom dijelu Vrnaže izgradi obalni zid, valobranski pontom i postave privezi za oko 250 brodica, u iznosu od oko 6 milijuna kuna.
Inače, cijeli projekt uređenja Vrnaže kao komunalne lučice koštat će impresivnih 38 milijuna kuna i izvest će se u šest faza. Oko toga su se u proteklim godinama lomila koplja jer je bivša, SDP-ova gradska uprava tu namjeravala dopustiti izgradnju i komercijalne lučice od 200 vezova na štetu uređenih komunalnih vezova kojih Šibeniku kronično nedostaje, a registriranih brodica u vlasništvu građana ima oko 10-tak tisuća, kako se čulo.
Za usporedbu, u gat Vrulje uloženo je 55 milijuna kuna, te je Vrnaža jedan od najobimnijih i financijski zahtjevnijih projekata na šibenskoj obali u posljednjim godinama.
Kada bude zgotovljena, lučica u Vrnaži imat će u čitavom obuhvatu uređenu obalu, plato s parkrialištem, dva valobrana, te hangar i drugu infrastrukturu za popravak i uređenje brodica.
Aktualna gradska uprava nije dvojila u vezi s namjenom Vrnaže, te je administracija Željka Burića uskladila prostorno plansku dokumentaciju sa PP-om Županije, koji je ovoj uvali, koja već tri desetljeća funkcionira kao nelegalna lučica, namijenio isključivo komunalnu namjenu.
- Ovo je jedno od naših predizbornih obećanja i sve je podređeno potrebama Šibenčana. Kada su gradska i županijska uprava usklađene, onda se procedura odvija bez zastoja i uskoro počinjemo s prvom fazom, kako smo i obećali, naglasio je Željko Burić.

Urbano uređenje obale u Mandalini
Nakon ekskluzivnog D-resorta Dogus grupe u Mandalini otvorenog ovog ljeta u neporednoj blizini marine za mega jahte, ovo je drugi projekt koji će u urbanom smislu preobličiti jugoistočni dio Šibenika. S izgradnjom prometnice na ulazu u D-resort prije nekolko godina ostala je neuređena obala, Mandalinjani su ostali bez vezova, a sada će se ti propusti napokon riješiti - istakao je Željko Burić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr