• hr
  • en
  • de
  • it

Na otočićima neće biti gradnje kuća!

Izgradnje objekata do 400 kvadrata na nenaseljenim šibenskim otočićima neće biti. Iz Izmjena i dopuna Prostornog plana Šibensko-kninske županije takva je mogućnost izbrisana nakon nekoliko primjedaba koje su pristigle u javnoj raspravi. Primjedbe na takav prijedlog odaslali su pojedinci, udruge, ustanove: točno, poslali su ih Alen Mikelin, Ante Svirčić, udruga "Loza", Šibenski građanski forum, Državni zavod za zaštitu prirode i Grad Šibenik.
Primjedba je, stoji u Izvješću o javnoj raspravi u konačnom prijedlogu Izmjena i dopuna, prihvaćena i iz sporne su odrebe brisani „otočići", no, nije prihvaćen stav po kojem je predložena odredba bila nezakonita - kao što su tvrdili neki od podnositelja zahtjeva da se iz Prostornog plana briše mogućnost gradnje na malim nenaseljenim otocima.
Cilj je bio - stoji u odgovoru na primjedbe - da se u što većoj mjeri omogući aktiviranje obalnog i otočnog prostora Županije i otvori prostor za razvoj novih djelatnosti temeljenih na prirodnim resursima i tradicijskim djelatnostima. "Iz pristiglih primjedbi razvidno je da je ova namjera u potpunosti pogrešno interpretirana i shvaćena kao jedna od mogućnosti za manipulaciju u prostoru te se stoga povlači iz Prijedloga Izmjena i dopuna Prostornog plana Šibensko-kninske županije", stoji u Izvješću o javnoj raspravi.
Otvaranje mogućnosti gradnje objekata i do 400 kvadrata, na otočićima površine od 3 do 100 hektara, vodilo bi rasprodaji otočića, a u ime „otvaranja prostora za nove djelatnosti i aktiviranje obalnog i otočnog prostora" nastale bi ekskluzivne vlasničke oaze - tvrdili su mnogi protivnici izgradnje na otočićima.
Premda predlagači Izmjena i dopuna Prostornog plana tvrde da nezakonitosti nije bilo, ostaje činjenica da se u Zakonu o prostornom uređenju i gradnji, u članku koji govori o izgradnji spominju otoci, ali ne i otočići.

U sadašnjem Prostornom planu Županije jasno je određeno što je otok (kopno okruženo morem od 100 hektara površine nadalje), a što otočić (kopno okruženo morem površine od 1 do 100 hektara). No, sad je svejedno jer se odredbe o gradnji na otočićima iz najnovijeg Prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana Šibensko-kninske županije - brišu. Uz objašnjenje da su namjere - pogrešno interpretirane i shvaćene!!!
U Izvješću o javnoj raspravi pronašli smo i predlagatelja mogućnosti da se na šibenskim otočićima omogući gradnja objekata do 400 metara četvornih, visine do 5 metara i sa 1000 „kvadrata" podruma (kako je to u Zakonu već predviđeno za otoke).
To je B.P. Poslovno savjetovanje d.o.o. iz Splita, Istarska 3, koja je registrirana za savjetovanje kod ishođenja građevinskih dozvola. Pokušali smo telefonom doznati tko je to imao ambicije graditi na šibenskim otočićima, a da je u B.P. Poslovnom savjetovanju tražio savjet kako ishoditi građevinsku dozvolu za to, ali se umjesto živog čovjeka na telefon "odazivao"- telefaks.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr