• hr
  • en
  • de
  • it

Na Mljetu ponovno grade most koji je naredbomTita srušen 1958.

Nacionalni park Mljet ponovno će izgraditi Veliki most u Solinama na Velikom jezeru! Gradnja mosta koji je, prema pričama starijih Mljećana, srušen 1958. godine po naredbi tadašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, a kako bi jahtom mogao uploviti u Veliko jezero, najavljena je u sklopu 45 milijuna kuna vrijednih projekata u Nacionalnom parku.

Rekonstruirat će Veliki most te urediti pristupne pješačke staze, pristanište za brodove i kupalište. Veliki most, koji je premošćivao ulaz u Veliko jezero, srušila je JNA šezdesetih godina prošlog stoljeća, a prolaz koji je spajao Veliko jezero sa Solinskim kanalom je udubljen i proširen s tri na današnjih desetak metara.
Učinjeno je to da bi se omogućio prilaz jahtama u Veliko jezero budući da je upravo tada stari benediktinski samostan na otočiću pretvoren u hotelski objekt.
- Most bi trebao biti gotov do iduće turističke sezone kako bismo područje oko mosta i fizički povezali u kružnu interpretacijsku cjelinu, jer tu su i mlinice na plimu i oseku iz doba benediktinaca - najavljuje ravnateljica Melita Sršen Stražičić.
Osim toga, uredit će se zone Pristaništa u Velikom jezeru s kolno-pješačkim površinama, obnoviti i opremiti upravni kompleks i informativno-prihvatni centar za posjetitelje s uređenjem pristaništa za brodove. U području Malog mosta uredit će se pristanište za brodove i kupalište.
Na otočiću Sv. Marija predviđena je obnova obalne šetnice te pristaništa za brodove. Također će se urediti šetnice oko Velikog jezera s izvedbom sustava signalizacije i interpretacije, te napraviti priključne stanice za punjenje električnih vozila i brodova te nabavu električnog broda. Svi objekti, staze, pristaništa bit će prilagođeni osobama smanjene pokretljivosti, a unaprijedit će se sustav naplate ulaznica uvođenjem e-naplate i kontrole.
Projekt sufinancira Ministarstvo zaštite okoliša s 2,7 milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša s 11 milijuna kuna, a imamo i 1,9 milijuna iz vlastitih sredstava, kaže ravnateljica Sršen Stražičić.
- Partner projekta je i Dubrovačka biskupija, koja vlastitim sredstvima priprema obnovu šetnice sa sustavom signalizacije i interpretacije te uređenje pristaništa za brodove na otočiću Sv. Marija, što bi trebalo biti gotovo do ožujka 2016. Također, Dubrovačka biskupija, u partnerstvu s Nacionalnim parkom Mljet i Ministarstvom zaštite okoliša, priprema projekt obnove i rekonstrukcije benediktinskog samostana na otočiću Sv. Marija, vrijedan oko 30 milijuna kuna, a financirat će se, nadaju se u Parku, sredstvima europskih fondova. U sklopu samostana planira se urediti informativno-edukacijski centar Nacionalnog parka Mljet.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr