• hr
  • en
  • de
  • it

Na Mljetu novi-stari most

Nakon što je Jugoslavenska narodna armija srušila Veliki most, kojim su povezane dvije obale Velikog jezera u Nacionalnom parku Mljet, na istoj je lokaciji nakon gotovo 60 godina niknuo novi pješački most. Podsjetimo, Veliki most srušen je kako bi Josip Broz Tito jahtom doplovio do otočića Sveta Marija.
Podsjetimo, most na Velikom jezeru izgrađen je zajedno s mlinicom koju su pokretale izmjene plime i oseke u 15. stoljeću za potrebe obližnjeg benediktinskog samostana.
Novoizgrađenim mostom povezuje se kružna šetnica oko Velikog jezera, duga oko 11 kilometara. Osim toga, omogućit će se brži pristup vlasnicima zemljišta s obje strane jezera te će vatrogasci u slučaju potrebe moći preko njega brže stići na mjesto požara. Most je dugačak 17,6 metara, širok 3,2 metra, a visok 3,5 metara, a njegova je izgradnja koštala oko 2,5 milijuna kuna.
Inače, projekt obnove mosta realiziran je uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, a osim rekonstrukcije Velikog mosta, s uređenjem pristupnih pješačkih staza podrazumijeva i pristanište za brodove i kupalište prilagođeno osobama s invaliditetom, izgradnju stanice za punjenje električnih vozila i brodova te nabavu električnog broda. Ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na oko 12,5 milijuna kuna.
- Izgradnja je završena, međutim, u tijeku je faza uređenja prilaza i okoliša oko Velikog mosta. Očekujemo završetak radova i otvaranje mosta na proljeće - poručili su iz Uprave Nacionalnog parka Mljet.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr