• hr
  • en
  • de
  • it

Na Lokrum plove prvi izletnici

U ovogodišnjoj, upravo započetoj, plovidbenoj sezoni brodovi Javne ustanove "Rezervat Lokrum" u početku će isplovljavati svaku uru, s prvim polaskom u 10 sati iz stare gradske luke i zadnjim povratkom s otoka u 17 sati. Prema tom oraru brodovi za Lokrum plovit će svakim danom tijekom predsezone, dok će u glavnoj sezoni, kao i inače, prometovati češće.
Ove godine počinjemo plovidbenu sezonu prije Uskrsa, kada uobičajeno i očekujemo veći broj izletnika. Lani smo zabilježili odličan promet s prevezenih 150 tisuća putnika u sezoni, pa se nadamo da će i ovogodišnja biti jednako uspješna - kaže ravnatelj JU "Rezervat Lokrum" Mario Petrušić.
Cijena brodskih karata koja uključuje i posjet Rezervatu u slobodnoj će prodaji i dalje iznositi 50 kuna, dok će cijene cjelogodišnjeg "abonamenta" za građane s adresom unutar dubrovačkih zidina iznositi 80 kuna. I za ostale građane Dubrovnika predviđena je mogućnost kupnje karata po povoljnoj cijeni, i to deset povratnih karata po ukupnoj cijeni od 200 kuna. Građanima su ponuđene i jednokratne "obiteljske karte" za pet osoba, koje će stajati 140 kuna.
Prema riječima ravnatelja JU "Rezervat Lokrum" Marija Petrušića, ove će godine izletnike dočekati u potpunosti uređen Informativni punkt s pratećom opremom, sanitarni čvor, te opremljena priručna ljekarna u Lugarovoj kući u Portoču.
Uređeni su i putovi, šetnice i zelene površine na otoku, a tijekom ove godine u planu je i obnova dviju derutnih drvenih kuća koje su pod zaštitom Ministarstva kulture RH. U njima će se, nakon obnove, nalaziti restoran i kongresni centar s dvoranom za skupove, kuhinjom za zaposlenike, garderobom, uredima te prostorom za masažu i ambulantu.
Riječ je o montažnim barakama koje je, kao ratnu odštetu nakon završetka Prvog svjetskog rata 1921., Njemačka dala bivšoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Određeno vrijeme služile su kao Državno oporavilište Lokrum za slabunjavu djecu, no kasnije im je promijenjena namjena, pa je u jednoj bio smješten ugostiteljski objekt, a druga je služila za potrebe Rezervata - pojašnjava ravnatelj Petrušić.
Dodaje kako će objekti nakon obnove zadržati svoj izvorni izgled te da njihovi gabariti ni ubuduće neće prelaziti 360 metara četvornih, a vrijednost investicije procjenjuje se na više od milijun kuna.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr