• hr
  • en
  • de
  • it

Na kornatskom otočju otkrivene rijetke vrste

Zahvaljujući entuzijazmu članova i djelatnika udruge Argonauta i kvalitetnom suradnjom sa Udrugom studenata biologije - Bius iz Zagreba tijekom 2009. godine pripremljene su i provedene istraživačke aktivnosti koje su dale podatke o vrstama i staništima na Kornatskom otočju kao i procjenu stanja tzv. NATURA2000 staništa specifičnih za ovo područje. Temeljem prikupljenih podataka izdan je Zbornik radova istraživačkog projekta Biološki kamp „Kornati '09'" koji je u murterskoj Narodnoj knjižnici i čitaonici predstavljen 2. listopada 2012. u 12 sati.

Šesnaest sekcija udruge BIUS specijaliziranih za pojedine skupine organizama uz podršku mentora tijekom dva terenska izlaska u svibnju i rujnu 2009. godine istražili su kopnene i morske vrste i njihova staništa u područje Nacionalnog parka Kornati i Žutske-Sitske otočne skupine. Istraživanjem je popisano 1123 svojti. Među rezultatima ističe se prvi pronalazak biljne vrste Allium cupani u Hrvatskoj te pronalazak vrste šišmiša Nyctalus lasiopterus, najveće i jedne od najrjeđih vrsta u Europi što je ujedno i prvi nalazak žive jedinke u Hrvatskoj nakon 83 godine.

"Provedene aktivnosti lijep su primjer kako suradnja različitih organizacija i institucija može značajno doprinijeti upotpunjavanju baze podataka o vrijednim vrstama i staništima potrebnim za učinkovito upravljanje zaštićenim područjima."
dr.sc. Martina Markov Podvinski, predsjednica Udruge Argonauta
Zbornik rad vise od stotinu biologa Udruge BIUS koji su uz suradnju sa kolegama sustavno obrađivali područje Kornatskog arhipelaga u svrhu popisivanja kopnenih i morskih vrsta i staništa. Ukupno je popisano više od 1000 različitih vrsta što ukazuje na iznimnu biološku vrijednost područja u kojem čovjek kao sastavni dio okoliša može uistinu uživati. Smatram da će sam Zbornik biti vrlo interesantno štivo svim ljudima koji prolaze Kornatima i pitaju se: Što bi još moglo biti tamo osim strmaca i suhozida?."
Vladimir Vanja Čavrak, dipl.ing. biologije (Udruga Bius)

Luka Ježina, Voditelj Edukacijskog centra za održivi razvoj otoka i probalja, mobitel: 091.403.3033., e-pošta: luka.jezina@argonauta.hr