• hr
  • en
  • de
  • it

Na Kornatima neće biti rušenja

U Nacionalnom parku Kornati, čini se, ipak neće biti rušenja jer su sve obitelji koje imaju više od 260 bespravnih objekata do kraja ponedjeljka podnijele zahtjev za legalizaciju. Kornati su jedno od mjesta u Hrvatskoj gdje su ovo ljeto izdana rješenja o rušenju prije nego što je na snagu stupio novi zakon o legalizaciji.

Murterini su zadovoljni i svi jedva čekaju da se ovo završi jer za njih to ponajviše znači da će ostati na svojim posjedima. Ne legalan način će moći zarađivati za svoju egzistenciju. Legalizaciju su svi shvatili ozbiljno i, koliko mi je poznato, mislim da su svi do jednoga predali papire, unatoč tome što se za cijeli postupak moralo izdvojiti u prosjeku 10.000 kuna - kaže Ivan Božikov, načelnik općine MurterKornati.
Na Kornatima je bespravne objekte imalo više od 200 obitelji. Božikov očekuje prva rješenja o legalizaciji već u veljači.Kornati su jedini Nacionalni park koji je u privatnom vlasništvu starosjedioca, što je dodatno kompliciralo problematiku gradnje. Vlasnici su tvrdili da im država nije dala nikakvo obeštećenje ili napravila infrastrukturu, a zabranila im je gradnju.
Inspekcija u lipnju je objavila konačne rezultate nadzora nelegalne gradnje na području Nacionalnog parka Kornati. Vijest je odjeknula poput bombe: na 48 lokacija građevinska inspekcija zatekla je 808 građevina, od čega je 265 bespravnih. Ako se tome pribroji bespravna gradnja evidentirana u prijašnjim nadzorima, u NP-u Kornati ukupno je 387 objekata građenih ili rekonstruiranih bez dozvole. Veći dio popisanih objekata moći će se legalizirati jer su na građevinskim područjima, a oni koji nisu i koji su građeni nakon lipnja 2011. - morat će se rušiti. Načelnik Općine MurterKornati, Ivan Božikov tada je izjavio da se popisani objekti koriste isključivo za stanovanje, da nema vikendica te da država treba dobro razmisliti kad bude donosila odluku o rušenju. Na novinarski komentar da mnogi nelegalno iznajmljuju kuće za 100 i više eura na dan, Božikov je uzvratio: -Neka ih država legalizira pa će i zarada biti legalna. Ako legalizacija bude odobrena, Kornati će postati uspješan primjer rješavanja bespravne gradnje putem legalizacije. Koliko je u Hrvatskoj podneseno zahtjeva do 31. prosinca, ne može se doznati jer se podaci još obrađuju. Glasnogovornica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Đurđica Čočić kaže da nemaju konačne podatke jer se zahtjevi obrađuju na lokalno.

Izvor: www.21stoljece.hr