• hr
  • en
  • de
  • it

Na jugu Hrvatske pronađen još jedan uginuli dupin

U moru uvale Sobra na središnjem dijelu otoka Mljeta pronađen je uginuli dupin. To je već treći leš dupina koji je u posljednjem tjednu pronađen u akvatoriju južnog Jadrana.
Naime, nakon što su mještani i ribari već pronašli po jedan leš u uvali Velikog Zatona te u uvali Soline, na ulazu u Mljetska jezera, treći leš morskog sisavca koji je za mnoge "zaštitni znak" mora pobudio je veliko zanimanje otočana ali i stručnjaka.
Ipak, viši je znanstveni suradnik Instituta za more i probalje Sveučilišta u Dubrovniku dr sc Vladimir Onofri naglasio kako za sada "nije moguće bilo što pobliže naznačiti kao mogući uzrok smrti sve dok stručnjaci ne obave obdukciju, ali je nije isključeno kako su morske struje i vjetrovi leš dupina nanijeli iz južnog, otvorenog dijela Jadranskog mora".

Dupina je pronašao mljetski vatrogasac Nikola Stražičić "Miš" i o tome dojavio ronilačkom centra "Aquatica Mljet" gdje je voditelj tog centra, ronilac Mario Orlandini reako:

- U četvrtak 2. veljače sam, kratko po dojavi, otišao u Sobru pogledati što je more nanijelo. Po dolasku sam zatekao uginulog dupina, dužine oko 130 do 150 cm a teškog oko 80 kg. Međutim, zbog visokih truležnih promjena nisam mogao odrediti o kojoj vrsti dupina riječ te sam nakon dojave dubrovačkom Institutu za more i priobalje obavio uzorkovanje tkiva dupina. Vjetar i struje su truplo nanijeli ispod kuća, nasupror pristaništu Sobre. Vjerujem kako će stručnjaci s zagrebačkog Veterinarskog fakulteta, zajedno s volonterima udruge "Plavi svijet" iz Malog Lošinja odgonetnuti vrstu i razlog ugibanja dupina. Ako im vremenski uvjeti dozvole, tijekom petka očekujem kako će na Mljet doći stručnjaci po truplo dupina - rekao je Orlandini.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr