• hr
  • en
  • de
  • it

Na Jadran stiglo pola milijuna turista

Na pragu smo najboljega turističkog srpnja u pogledu dolazaka gostiju, pa se procjenjuje da će u Hrvatsku samo u ovom mjesecu, na temelju već izvršenih rezervacija i najava doputovati oko 2,8 milijuna turista.

Nakon vikend-smjene koja je obilježila subotu u zračnim lukama, trajektnim pristaništima i cestovnim prilazima moru, više od pola milijuna turista smjestilo se na Jadranu, procjenjuje se u turističkim zajednicama priobalja dok se još prikupljaju podaci o smjeni gostiju i prvome velikom turističkom valu ovogodišnje špice sezone.
U svim obalnim županijama bilježi se značajan porast turističkih dolazaka ovog vikenda u odnosu na lanjski, pa većina turističkih radnika s olakšanjem konstatira kako značajnije "srpanjske rupe" ove godine nije ni bilo.

Najgušći promet ove subote bio je u Zračnoj luci Split, gdje je stiglo ukupno 21 tisuću putnika sa čak 108 zrakoplova, pa u Resniku očekuju kako će lanjski povijesni rekord zračne luke sa 22 tisuće putnika u jednom danu, ove godine biti dostignut znatno ranije. Kada se zna da će i u nedjelju u Split sletjeti još 43 zrakoplova sa oko šest tisuća putnika, jasno je da su tom zračnom lukom samo ovog vikenda "prošla" dva grada veličine Trogira!

Upravo zato započeo je i "stop booking" - zaustavljanje prodaje u hotelima na Jadranu za vršne termine špice sezone koji su odavno prodani po najvišim sezonskim cijenama, pa hotelijeri u prodaji većinom još popunjavaju poneku slobodnu sobu koja je ostala neprodana. Kampovi u Istri ove su godine zahvaljujući odličnim vremenskim uvjetima popunjeni bolje nego lani, a trenutno se u Istri odmara oko 180 tisuća gostiju, na Kvarneru oko 130 tisuća, dok ih je u Dalmaciji daleko najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji - oko 100 tisuća.

Tako je ta županija nastavila biti turistička perjanica Dalmacije jer je i u prvih pola godine imala najveći rast broja turističkih dolazaka od čak 19 posto više nego lani. Tako je u srednju Dalmaciju do sada već stiglo oko 30 tisuća gostiju više nego lani, a sličan trend nastavlja se i drugoga srpanjskog vikenda.

Prema prvim procjenama, na području Zadarske županije je oko 80 tisuća gostiju, na šibenskom području odmara ih se oko 40 tisuća, dok je dubrovačku rivijeru za mjesto odmora izabralo ovog vikenda oko 55 tisuća turista.

Austrijanci i Nijemci u velikom ‘plusu'
Snažan rast od 18 posto dolazaka i 19 posto noćenja bilježi se iz Austrije, slijede turisti iz Njemačke s povećanjem broja dolazaka za 17 posto i noćenja za 18 posto, te iz Slovenije s porastom od 13 posto dolazaka i 15 posto noćenja. S talijanskog tržišta nakon više godina minusa bilježi se rast i to šest posto u dolascima i pet posto u noćenjima.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr