• hr
  • en
  • de
  • it

Na Hvaru prosvjedi zbog zatvaranja lučkih ispostava

Gradonačelnica Staroga Grada Đurđica Plančić i zamjenik načelnika Općine Jelsa Jakša Marić uputili su oštra prosvjedna pisma Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture zbog privremenog zatvaranja Lučkih ispostava u Starome Gradu i Jelsi.
Od ministra Zlatka Komadine traže da Ispostave čim prije nastave raditi, s novim kapetanima (pilotima), osobito što se u tom slučaju ne radi o povećanom zapošljavanju i stvaranju dodatnih financijskih izdataka, nego o zamjeni umirovljenih službenika.

Naime, Lučka kapetanija Split je 28. prosinca svojim dopisima, koje potpisuje kap. Boris Matošić, Grad Stari Grad i Općinu Jelsa obavijestila o privremenom zatvaranju Ispostava.
Razlozi leže u tome što su odlukom Vlade RH zabranjena nova zapošljavanja, nakon odlaska kap. Milivoja Brace Čubretovića unatoč svim nastojanjima nije se uspjelo dobiti njegovu zamjenu u Ispostavi Stari Grad, odnosno što kap. Emilu Faldiću, kao zamjeni za umirovljenog kap. Matu Zenčića u Ispostavi Jelsa, ugovor o djelu prestaje s danom 31. prosinca.

- Prema podacima Lučke kapetanije Split u luci Stari Grad je tijekom 2011. zabilježeno 4645 uplovljenja/isplovljenja brodova, te 224 strana broda. Kroz trajektno pristanište ukrcano je/iskrcano 713.754 putnika, te 167.366 vozila, s tim da lučki uredi obavljaju i poslove vezane za pomorsko dobro, registraciju plovila, izdavanje vinjeta, granični prijelaz, itd., a tko će sve to raditi ako se Lučka ispostava naprasno zatvara - pita se gradonačelnica Plančić, ujedno i zastupnica u Hrvatskom saboru.
Ona je ipak uvjerena da će ministar Komadina imati razumijevanja za stanovništvo otoka Hvara, ali i brojne turiste (nautičare), budući da je u Starom Gradu riječ o glavnoj otočnoj trajektnoj luci i luci nautičkog turizma, naravno s međunarodnim prometom.

Zbog novonastale situacije zabrinuti su i mještani mjesta koja pripadaju Općini Jelsa, njima također nije jasno tko će sada na tom području obavljati poslove vezane za registraciju plovila, sigurnost plovidbe, itd.

- Nadležnosti Ispostave Jelsa protežu se na mjesta od uvale Pokrivenik do rta Ploni rat, te veći dio južne strane otoka Hvara. Pored inspekcijskih poslova, upisa brodica, izdavanja vinjeta stranim plovilima, kao i niza drugih zaduženja, u luci Jelsa odvija se vrlo živa aktivnost uplovljavanja brodova.

Prema dostupnim podacima u 2011. u našu luku je uplovilo 1410 brodova, te iskrcano 86.316 putnika, što samo za sebe govori da bi ministar Komadina trebao žurno povući konkretne poteze - rekao je Jakša Marić u odsutnosti načelnika Iva Milatića.

A da se na otoku Hvaru ne bi dogodio presedan kakav nije zabilježen u pomorskoj povijesti jadranskih luka, gradonačelnica Plančić je svoje prosvjedno pismo uputila i Vladi RH, Upravi za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda, Upravi za otočni i priobalni razvoj, Lučkoj kapetaniji Split, pa i Splitsko-dalmatinskoj županiji.