• hr
  • en
  • de
  • it

Na Antenalu nautička luka i suha marina

Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada Novigrada, koji će odrediti turističku budućnost kamenoloma Antenal, predstavili su pred svega nekoliko zainteresiranih građana, predstavnici Lučke uprave Umag-Novigrad, novigradskih zelenih i gradskih tijela, voditelj izrade iz pulskog Urbisa 72 Nenad Novković i pročelnica gradskog Odjela za komunalni sustav i prostorno uređenje Sandra Rugani Kukuljan.
Radi se o površini od 39,7 hektara u zaštićenom obalnom području čije korištenje regulira Zakon o prostornom uređenju i gradnji. Od toga je 24,88 hektara predviđeno za luku posebne namjene - luku nautičkog turizma i suhu marinu s od 1.000 do 1.500 suhih vezova i od 200 do 350 tranzitnih vezova u moru. Na luku otvorenu za javni promet, odnosi se 8,18 hektara, 5 hektara je na zapadnom rubu namijenjeno za hotel i turističko naselje, odnosno vile s ukupno najviše 400 postelja te 1,65 hektara za centar vodenih sportova. Najmanje polovica smještajnih kapaciteta predviđena je u hotelu.
Kamenolom je trenutno u fazi sanacije i PPU-om nije dozvoljen nastavak eksploatacije kamena, a pročelnica je naglasila da je za koncesiju za ekstrakciju radi privođenja prostora turističkoj namjeni neophodna lokacijska dozvola koja se izdaje na temelju prostornih planova. Koncesija obavljanja lučke djelatnosti, odnosno prijevoza kamena brodovima, istječe krajem godine.

Izvor: www.glasistre.hr