• hr
  • en
  • de
  • it

Na ‘Kraljici mora’ praksu odradilo 740 mladih pomoraca

Ma gdje god da pristane ‘Kraljica mora' - motorni jedrenjak tipa ‘loger' dužine 35, širine 8,5 i gaza 3,05 metara - privlači osobitu pozornost ljudi. No, ovaj školski brod što ga je 2010. isključivo u obrazovne svrhe izgradila ‘Montmontaža - Greben' iz Vele Luke tek treba vidjeti na moru, samo s jedrima razvija brzinu od 6 čvorova, a kad koristi dva motora ‘Cuminns' snage 373 KW, dostiže i 11 čvorova.
Suvremen je, ima dvije kormilarnice (otvorenu i glavnu - zatvorenu), dobro opremljen zapovjednički most, učionice, udobne kabine i svu potrebnu navigacijsku opremu. Predviđen je za smještaj 28 učenika, te 4 nastavnika, a opslužuje ga 7 članova posade. Redovito je opskrbljen za neprekidnu plovidbu u trajanju od 6 dana i noći pa zaista po svemu udovoljava osposobljavanju učenika srednjih pomorskih škola i studenata pomorskih fakulteta.

Plan putovanja
Do danas je izvođenje praktikuma na brodu (plovidbenu praksu) prošlo više od 600 učenika i 140 studenata pomorskih srednjih i viših učilišta. Prema napravljenim anketama, kao i službenim očitovanjima profesora, iskustva su više nego dobra. Stoga smatramo da je projekt dobro zamišljen i da treba nastaviti s ovim oblikom nastave - kaže voditelj praktikuma na brodu Ante Muselin, mag. ing., i dodaje da se temeljem plana MMPI, plana putovanja, izvedbenog plana i programa koje izrađuju pomorska učilišta ponaosob, plovidbena praksa na brodu izvodi od rujna do siječnja za srednje pomorske škole, a od ožujka do lipnja za pomorske fakultete.
Naravno, broj učenika koji izvode praktikum ovisi o broju upisanih učenika u pojedinu školu, a najveći broj daje Pomorska škola Split, otprilike 75 učenika. Ove godine je na brodu bilo pet grupa od čega su dvije iz Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik i tri upravo iz Pomorske škole Split. Treća grupa te škole na ‘Kraljici mora' je bila od 22. do 26. listopada, dok je za zadnju predviđen termin od 29. listopada do 2. studenoga.
Do kraja godine preostaju još četiri škole (Prometno-tehnička škola Šibenik, Pomorska škola Zadar, Pomorska škola Lošinj i Pomorska škola Bakar). Budućnost pomorstva u velikoj mjeri ovisi baš o našem odnosu prema tom zanimanju.
Samo vrhunski obrazovan pomorac, socijalno osiguran i dobro plaćen može odgovoriti zahtjevima suvremenog brodarstva, sigurno zaštiti ljudske živote i biti čuvarom morskog okoliša - govori zapovjednik posade koja iza sebe ima pregršt pohvala i priznanja, kap. Marijan Saganić, vrlo zadovoljan što Pomorska škola Split prati tehnološki napredak razvoja pomorske tehnologije u svijetu. Uvela je sustav kvalitete ISO 9001/2008 prema STCW-u u obrazovanje, da bi se učenici nakon završetka školovanja mogli ravnomjerno natjecati na svjetskom pomorskom tržištu radne snage.

Zadovoljni i učenici
Nastavom što su je za njih osmislili gospodin Muselin i kap. duge plovidbe Zlatan Spahija (nautički program), a koja se djelomice provodi u općim, djelomice u specijaliziranim učionicama, zadovoljni su i učenici Pomorske škole Split. Upotrebom brodostrojarskog i nautičkog simulatora škola je usvojila najsuvremenije nastavne metode, dok je praktikum predviđen za četvrtu godinu učenja (maturante) u ukupnom fondu od 40 nastavnih sati na ‘Kraljici mora' koja za te potrebe plovi splitskim akvatorijem.

Evidencija u matrikuli
Ukrcavanje na brod obavlja se u svojstvu učenika na praksi radi stjecanja časničkog zvanja u službi palube, odnosno stroja, te se ta izobrazba evidentira kao plovidbena služba u pomorskoj knjižici (matrikuli), što su je učenici dužni ishoditi. Voditelj praktikuma Ante Muselin smatra da pri obradi sadržaja nastave naglasak treba staviti na praktične radnje učenika uz potrebne instrukcije članova posade, a što je moguće manje koristiti verbalne načine usvajanja potrebnih sadržaja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr