• hr
  • en
  • de
  • it
Muzej Pustinja Blaca na Braču photo: http://suma.blog.hr



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
23
20
Tmax(°C)
26
28
21


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
23
20
Tmax(°C)
25
29
22


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
24
22
Tmax(°C)
27
30
23


Blaca/otok Brač

Blaca/otok Brač     Muzej Pustinja Blaca

Blaca, uvriježeni naziv Pustinja Blaca, pustinjačko naselje na jugu otoka Brača, oko 2 km s od istoimene uvale, na strmim liticama na visini od 250 m n. m.
Osnovali su ga 1550. poljički glagoljaši, prebjezi pred Turcima. Sastoji se od nekoliko zgrada i crkve iz XVI. st. Danas su B. muzej koji čuva ostatke nekoć bogata inventara što svjedoči o dobu kad su B. bile važno duhovno središte: knjižnica (glagolski misali), zbirka slika, astron. uređaja (god. 1926. fra N. Milićević tu je osnovao astron. opservatorij), oružja i dr.

Izvor: http://proleksis.lzmk.hr

"Hrvatska, putovanje golemih razmjera" naslov je reportaže koju je objavio The New Zealand Herald, a u kojoj se uz mnoge prirodne ljepote posebno ističe otok Brač.
No, novinar Jim Eagles nije opčinjen svjetski poznatim Zlatnim ratom, nego pustinjačkim samostanom Blaca do kojega je "hodočastio" uz pomoć lokalnog vodiča.
- Kad smo konačno ugledali samostan star 500 godina, koji je i bio naša destinacija, nisam mogao vjerovati svojim očima. Kako je uopće itko uspio izgraditi toliku kamenu strukturu u tako neprijateljskom kamenom okruženju? I što je još važnije, kako ćemo se uopće uspjeti popeti tamo? - zapitao se Novozelanđanin čije je oduševljenje tim kamenim spomenikom nakon uspona još više poraslo.
Muzej Pustinja Blaca otvoren je ovoga ljeta nakon tri godine mukotrpne, filigranski precizne sanacije strmog i lomljivog stijenja ponad samostanskoga kompleksa iz 16. stoljeća.
Spomenik kulture, fascinantan glagoljaški samostan koji su izgradili poljički svećenici na južnim bračkim strminama između Milne i Bola tako se opet vratio u život.
Adaptirani su dijelovi muzejskih zgrada, obavljena je restauracija muzejskog fundusa, a "ušminkavanje" se nastavlja i ove zime kako bi se ovaj spomenik doveo na razinu da može konkurirati za UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske baštine.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr