• hr
  • en
  • de
  • it

Može li se spasiti brzobrodska linija Pula-Zadar?

Jedina brzobrodska linija koje povezuje sjever Jadrana s Dalmacijom se vjerojatno ukida.

Loša povezanost morske linije Dalmacije s Istrom svima je dobro poznata. Brza brodska linija Pula-Unije-Susak-Mali Lošinj-Ilovik-Silba-Zadar će od ove godine izgleda prestati postojati. Iz brodskih agencija za prijevoz putnika dobili smo odgovor kako je situacija za sada neizvjesna, ali kada se postigne dogovor obavijestiti će javnost na svojim web stranicama. Koliko će samo Pula, Zadar i brojni otoci izgubiti turista zbog ovoga i koliko će se stvoriti nezadovoljnih turista pokazat će vrijeme. Mjesečno se za vrijeme turističke sezone brodom na relaciji Pula-Zadar vozi za 200 kuna, a u vrijeme dok je linija bila subvencionirana cijena putovanja bila je i povoljnija. Sada, jedina brza opcija od Pule do Zadra je avionom, a avionska karta u najpovoljnijoj varijanti košta 712 kuna.
Ova brzobrodska linija nije samo povezivala Pulu sa Zadrom, nego i s otocima Lošinjem, Suskom, Ilovikom, Silbom i otokom Unije. Koliko će otkazivanje ove brodske linije donijeti gubitaka rekli su nam i predsjednik udruge Otočki sabor Denis Barić i predsjednik turističke zajednice Silbe Saša Predovan.
- "Otkazivanje brodske linije Pula-Zadar donijet će jednako štete i Istri, ali i Dalmaciji. Ta brodska linija je bazirana većinom na jednodnevne izlete na koje su hrlili brojni turisti, ali i Istrijani. Istrijani često znaju odlaziti se okupati i opustiti na otoke. Nestanak ove brodske linije značit će i prestanak dugogodišnje tradicije povezivanja Istre s ovim dijelom zadarskog arhipelaga", kazao je Denis Barić, predsjednik udruge Otočki sabor.
Barić napominje kako su se za nastanak i održanje brodske linije Pula-Zadar zajedno borili i Puljani, Zadrani i turistička zajednica Silbe. O značaju povezanosti Silbe s drugim otocima i gradovima najbolje zna predsjednik turističke zajednice Silbe Saša Predovan.
- "Svi otoci žive od brodskih linija, ugasi li se ova brodska linija na neki način ugasit će se i otok Silba. Na Silbu linijom Pula-Zadar dolaze turisti iz Austrije, Italije, Njemačke. Većinom se radi o jednodnevnim izletima od kojih naš otok živi, druge opcije turistima ostat će duga vožnja automobilom s jedne strane Jadrana na drugu ili let avionom do Zadra što je iznimno skupa opcija", objašnjava Predovan.
Prošle godine brodska karta od Pule do Zadra poskupila je za sto posto, a samim time manje ljudi iz Pule ili Lošinja dolazi se opustiti i okupati na Silbu. Jedino rješenje za ovu lošu situaciju Predovan pronalazi u nekoj jakoj turističkoj agenciji što bi značilo da bi agencija trebala bukirati brod sa svojim gostima.
Ukidanjem ove brzobrodske jedine linije od Pule do Zadra značit će ogromnu štetu. Šteta će se odraziti na turizam pojedinih otoka i gradova, ali i na tradiciju koja je povezivala sjever Jadrana s Dalmacijom.

Izvor: www.nezavisni.hr