• hr
  • en
  • de
  • it

Može li Hrvatska računati na 2 milijuna njemačkih turista?

Nijemci će u 2013. godini puno putovati i potrošiti na putovanjima više od 66 milijardi eura, koliko su lani ostavili na svojim odmorima u svijetu i to je informacija koja turističku industriju svijeta okupljenu na sajmu odmora i putovanja FREE u Münchenu, ohrabruje za predstojeću sezonu. No, unatoč tome, ovo je prva godina u kojoj su izgubili desetljećima čuvanu titulu svjetskih prvaka u putovanjima, jer ih je u 2013. godini pretekla Kina, pokazuju najnovije turističke analize.
- Nijemaca će i ove godine oko 47 milijuna putovati na odmor, ali svjesni okruženja i krize, posve sigurno neće se bahatiti i pazit će da za svaki euro dobiju odgovarajuću vrijednost - kaže Mato Radć, direktor Hrvatske turističke zajednice za Njemačku. Naglašavajući kako se u tom okruženju većina hrvatskih hotelijera i tour-operatora u Njemačkoj zapravo trenutno bori za dosezanje lanjskih rekordnih rezultata kada nam je iz te zemlje stiglo 1,85 milijuna gostiju, Radić ističe kako su lani u ovo vrijeme zbog niza okolnosti koje su išle na ruku Hrvatskoj rezervacije bile i u dvoznamenkastom plusu, a takav rast nije moguće ponavljati svake godine.
Ni kalendarski rani Uskrs koji ove godine stiže na kraju ožujka, posve sigurno neće donijeti osobito dobar turistički promet na Jadranu, a procjenjuje se da će dio hotela koji će raditi za uskrsne blagdane, nakon toga zatvoriti svoja vrata sve do kraja travnja, u kojemu nas čeka "rupa" u turističkim dolascima.
- Svi profesionalci znaju da kalendarski rani Uskrs ima za posljedicu slabiji turistički promet, jer je kamperima prerano za putovanje, dio hotelijera neće ni otvarati svoja vrata, ali to su stvari koje su ukalkulirane u poslovne planove. Trenutno me više brine početak lipnja u kojemu su rezervacije lošije, ali ozbiljni hotelijeri već reagiraju na to različitim akcijama, popustima za ranu prodaju, dodatnim programima i sadržajima - kazao nam je Veljko Ostojić, ministar turizma.

Povlašteni PDV za nautičare
•• Posebno zanimljiva tema njemačkim nautičarima koji plove Jadranom jesu zakonske regulative vezane uz upis plovila u hrvatski registar. Naime, trenutno je oko deset tisuća plovila u Hrvatskoj u vlasništvu stranih državljana i oni su u režimu privremenog uvoza. Novim zakonskim rješenjima vezanim uz ulazak Hrvatske u EU, oni će morati registrirati svoja plovila u Hrvatskoj ili nekoj drugoj europskoj zemlji i na to platiti porez i carinu. Hrvatska im je ponudila mogućnost da ako svoja plovila do kraja svibnja ove godine registriraju u Hrvatskoj, na to plaćaju povlašteni PDV od samo 5 posto.

Porsche na Pagu
•• Više od stotinu stranih novinara na našoj press-konferenciji HTZ-a imalo je priliku vidjeti i reklamni film koji je u Hrvatskoj za svoje potrebe snimio slavni proizvođač automobila Porsche. Oni su svoju ovogodišnju reklamnu kampanju za svoja skupa i luksuzna vozila, čija cijena se kreće oko stotinu tisuća eura, u cijelosti bazirali na kadrovima prekrasnog priobalja na otoku Pagu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr