• hr
  • en
  • de
  • it

MOSAIC projekt - brodovi budućnosti

MOSAIC (Materials On-board: Steel Advancements and Integrated Composites), novi europski projekt iz programa FP7

as2con u novom projektu Europske Unije: MOSAIC - integracija kompozitnih materijala i naprednih čelika u stvaranju održivog brodarstva i brodogradnje

Početkom mjeseca rujna 2012. godine još jedan projekt Europske Unije, s područja transporta, donijeti će brodograđevoj i brodarskoj industriji mogućnost da unaprijedi svoje proizvode i korištenu tehnologiju. 11 partnera iz šest europskih zemalja, među kojima se nalazi i Hrvatska, započeti će svoju suradnju na projektu pod nazivom Materials On-board: Steel Advancements and Integrated Composites (MOSAIC). Projekt za cilj ima integraciju nisko legiranih čelika povišene čvrstoće i kompozitnih materijala u izgradnji brodova.
Ovaj projekt dio je europskog FP7 programa sufinanciranja istraživanja i razvoja, a budžet mu iznosi nešto više od četriri milijuna eura. Hrvatski predstavnik na projektu je riječka tvrtka as2con-alveus d.o.o., specijalizirana za istraživanje, razvoj i implementaciju novih tehničkih rješenja. Koordinator projekta je talijanska tvrtka CETENA SpA., koja je dio talijanske nacionalne brodograđevne grupacije FINCANTIERI.

Ostali partneri na projektu su AIMEN - Technological Centre (Španjolska), DAN - Danaos Shipping Co (Grčka), ENP - Estaleiros Navais de Penische S.A. (Portuglal), FINCANTIERI - Fincantieri Cantieri Navali Italiani S.p.A. (Italija), IST - Instituto Superior Tecnico (Portugal), LLOYD REGISTER (Ujedinjeno Kraljevstvo), NTUA - National Technical University of Athens (Grčka), TWI - The Welding Institute (Ujedinjeno Kraljevstvo), UoB - The University of Birmingham (Ujedinjeno Kraljevstvo).

MOSAIC predstavlja četvrti europski razvojni projekt, iz područja transporta, u kojem as2con sudjeluje kao jedan od partnera. Uz projektiranje komponenti od kompozitnih materijala te razne numeričke proračune, as2con će projektu doprinjeti vršenjem analize troškova životnog ciklusa (life-cycle cost analysis), cost-benefit analizom te analizom međunarodnog tržišta kao i kreiranjem poslovnog plana i marketinške strategije za nove proizvode.
Cilj ovog projekta je znanstveno istražiti integriranu primjenu naprednih čelika i kompozitnih materijala na brodskim konstrukcijama s ciljem povećanja njihove pouzdanosti i otpornosti na koroziju. Primjena navedenih materijala pozitivno utječe na smanjenje težine broda, dovodeći do povećanja njegove efikasnosti u službi, kao i na značajno smanjenje troškova održavanja.
U pripremi je i službena web stranica projekta gdje će biti dostupne detaljnije informacije o njegovu razvoju i rezultatima, dok će se različitim promotivnim aktivnostima nastojati potaknuti komercijalna primjena nove tehnologije i doprinjeti stvaranju pouzdanih i jeftinijih brodova budućnosti.