• hr
  • en
  • de
  • it

Morski psi i kitovi u gruškoj luci!

Gradonačelnik Andro Vlahušić planira izgradnju akvarija u Luci Dubrovnik. Umjesto svojedobno najavljenih stranih investitora, gradska uprava okreće se kolegama iz kontinentalnih gradskih središta, konkretnije Karlovcu, koji je pokrenuo projekt prvog slatkovodnog akvarija u Hrvatskoj.

Karlovčani ulaganje u ovu vrstu zabavnog sadržaja preko otvorenog natječaja planiraju financirati iz strukturnih fondova EU-a, što se dubrovačkoj strani učinilo kao prihvatljiva alternativa javno-privatnom partnerstvu o kojem se uglavnom dosad govorilo.
U razgovoru s gradonačelnikom Androm Vlahušićem, pročelnica karlovačkog Upravnog odjela za investicije i europske fondove Marina Grčić, ujedno i voditeljica projekta slatkovodnog akvarija Karlovac-Kaquarium, objasnila je kako je riječ o prvom projektu lokalne (samo)uprave namijenjenom regionalnom razvoju. Osim prvoga slatkovodnog akvarija, Karlovac će uz minimalna proračunska ulaganja dobiti i u Hrvatskoj jedinstven muzej rijeka.
Model financiranja za hrvatske prilike djeluje inovativno: Grad Karlovac je za Kaquarium potpisao ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije o dodjeli 36,2 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, što iznosi čak 98,7 posto iznosa investicije ukupne vrijednosti 36,7 milijuna kuna.
Gradonačelnik Vlahušić podsjetio je kako je tvrtka Luka Dubrovnik u postupku dobivanja koncesije na razdoblje od 30 godina, čime je ostvaren preduvjet za uvođenje zabavnih sadržaja s akvarijem u gruškoj luci po projektu studija 3 LHD. Taj je studio i autor projekta akvarija u Karlovcu, pa će, potaknuta primjerom Grada Karlovca, i dubrovačka gradska uprava pripremiti projekt za europske fondove.
Gradu bi partneri u projektu bili nositelj koncesije Luka Dubrovnik d.d., gradska razvojna agencija DURA i Sveučilište u Dubrovniku koje bi preuzelo brigu o stručnom radu gruškog akvarija.
Po riječima gradonačelnika Vlahušića, razgovori s Karlovčanima ne znače odustajanje od dogovora Grada Dubrovnika i Stefana Vlahovića, potencijalnog ulagača u dubrovački akvarij. Poduzetnik hrvatskih korijena kojemu je trgovina peradi u Ruskoj Federaciji priskrbila titulu "kralja piletine" preklani je potvrdio kako u Dubrovniku planira uložiti 50 milijuna eura u izgradnju megaakvarija za građane i putnike s kruzera.
Akvarij s morskim psima, beluga kitovima i divovskim meduzama prostirao bi se na površini od 7500 metara četvornih, a ukupan kapacitet bazena bio bi šest milijuna litara vode.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr