• hr
  • en
  • de
  • it

More u Medveji ljubičasto zbog zooplanktona mješćenice

Površina mora u Medveji bila je ljubičasta, no neobična masnoća koja je prekrila akvatorij nije nalikovala na zagađenje ili nekakav ekološki incident. Točnije, prema riječima Josipa Jakovašića iz Medveje koji je primijetio ovu neobičnu, no po svemu sudeći prirodnu pojavu, u svoje 64 godine života uz more, vidio je i cvjetanje mora i alge i različita onešišćenja, no ovakav prizor koji je zahvatio i lučicu i plažu, do sada nije. Kada je zagrabio u morski sadržaj, ispod su bila vidljiva jajašca, male želatinaste kuglice u kojima je »stanovao« život. Na pitanje radi li se o ribljim jajašcima, budućim meduzama, glavonošcima ili nekim drugim organizmima, 21. svibnja kada je pojava bila najizraženija - ni Jakovašić ni njegovi prijatelji iz Medveje nisu znali precizno odgovoriti...
- Lijepi su dani i prvi kupači su na plaži, no boje se ući u more koje je čudnog izgleda. Mislim da će prvenstveno zbog kupača trebati potražiti mišljenje stručnjaka - bio je zabrinut Jakovašić.Na teren je nakon dojave odmah izašao lovranski načelnik Alan Sanković i dostavio nam fotografije uz opasku kako ni on nikada ranije nije primijetio sličnu pojavu. U međuvremenu, ljubičasta naslaga se jučer povukla s morske površine u Medveji, vjerojatno pod utjecajem vjetra, no jajašca su se i dalje mogla pronaći u moru, nešto dublje ispod površine... Premda u manjoj količini, istu se pojavu jučer uočilo na maloj plaži u lovranskoj luci i na Ciperi. Tražeći odgovore, obratili smo se na više adresa, a veliku pomoć u razrješavanju »medvejske enigme« dao nam je Branko Šuljić, nedavno umirovljeni novinar »Novog lista« koji pišući godinama o moru i životu u »dubokom plavetnilu«, ipak nije zabilježio sličnu pojavu. Razgledao je fotografije i proslijedio ih na adrese nekolicine provjerenih stručnjaka za ovo područje i nakon dobivene potvrde kako »jajašca nisu vezana uz ribe«, za pomoć se obratio Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, točnije prof. dr. Ivanu Kataviću.
I ubrzo je »ljubičasta tajna« razotkrivena, jer je prof.dr. Katavić prema fotografijama zaključio da se radi o »zooplanktonu«, primitivnom organizmu koji se hrani planktonima i potpuno je bezopasan za ljude. Da bi se precizno utvrdilo o kojoj je vrsti riječ trebalo bi analizirati uzorak, no prema viđenom iz slikovnog materijala, radi se o vrsti latinskoga naziva Salpa maxima (u hrvatskom jeziku se ovaj plankton naziva mješćinica). Po njegovim riječima, radi se o normalnoj pojavi u ovo doba godine, u vrijeme značajne produkcije planktona. Najčešće se mješćinicu može vidjeti i to u velikim količinama na ušću rijeke Po, te na Sjevernom Jadranu, dok je u Dalmaciji nema. Napomenuo je da je ovaj plankton zapravo vrlo koristan, budući da se hrani algama koje cvjetaju i gdje se pojavi - more neće cvjetati, no ponekad zadaje glavobolje ribarima jer bude toliko gust da im donosi probleme i zatvara mreže.

Izvor: www.novilist.hr