• hr
  • en
  • de
  • it

More je život V

U organizaciji Udruge „Argonauta", a u suradnji Općine Murter-Kornati uspješno je provedena akcija čišćenja podmorja i priobalja u sklopu projekta „More je život V". Projekt već petu godinu financira Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH, a podupire Komunalno poduzeće „Murtela" te ronilački centar Najada iz Murtera. Akcija čišćenje podmorja otoka Žuta i Murtera, održala se od 21. do 22. travnja 2012. godine povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje - 22. travnja. Akciji su se pridružili učenici osnovne škole „Murterski škoji" koji su u subotu od otpada očistili obližnje murterske otoke Teginu i Radej.
Uz lokalno stanovništvo, vlasnike posjeda na otoku Žutu te mještane mjesta Murtera u akciji je sudjelovalo i 20 ronilaca iz KPA „Karlovac", RK „Sisak" i RK „Orca" iz Petrinje te 20-ak učenika OŠ „Murterski škoji".

Sama manifestacija imala je i odgojnu i društveno korisnu komponentu u podizanju ekološke svijesti ronilaca, učenika i svih korisnika mora za očuvanje i zaštitu okoliša, mora i podmorja.
Kako se 21. travnja na državnoj razini održana i akcija „Zelena čistka", najveća akcija čišćenja ikad provedena u Hrvatskoj koju je podržao Ured predsjednika RH dr. Ive Josipovića te brojne druge organizacije/institucije, a među njima i Udruga Argonauta, otpad prikupljen akcijama čišćenja unutar projekta „More je život" pridružen je statistici ove hvalevrijedne inicijative.

Luka Ježina, Argonauta