• hr
  • en
  • de
  • it

Moramo bolje iskoristiti potencijal naše obale

Unatoč lošim vremenskim uvjetima, ovogodišnja turistička sezona u Kaštelima je počela. Barem ako je riječ o najvećim turističkim objektima, kao što su naselje Resnik i Marina Kaštela, čiji su kapaciteti odlično popunjeni. Nešto slabiji broj gostiju imaju mali privatni hoteli, dok privatni iznajmljivači bilježe solidnu posjećenost turista. Naravno, uz sve što su poduzeli u Turističkoj zajednici kao i u kaštelanskom Vlastitom pogonu grada, koji je odradio pripreme na uređenju grada, počevši od nasipanja plaža, uređenja parkova i drugih javnih površina, dodatne sadržaje i domaćim i stranim gostima omogućit će i novi plažni ugostiteljski objekti koji su zadnje vrijeme otvorili svoja vrata.
Najnoviji i najveći otvoren je nedavno ispod hotela Palace, a drugi u sklopu velike pješčane plaže na Starom Resniku.

Najveći modni događaj
- To su sve pomaci koji su vidljivi i koji će svakako donijeti napredak turizmu. Naš najveći problem su veliki hoteli i koncentracija velikog broja gostiju na jednom mjestu. Ovogodišnje brojke u rangu su prošlogodišnjih. To su dobri rezultati, ali nam ne daju razloga za potpuno zadovoljstvo.
Ove godine imamo nove privatne iznajmljivače koji su registrirani po svim Kaštelima, pa čak i u našoj Zagori, a zadaća svih nas je da još bolje iskoristimo potencijal obale duge 12 kilometara. Tu još nismo otišli do kraja, no, kažem, veliki hoteli moraju postati dio turističke ponude, kazala nam je direktorica TZ-a Kaštela Nada Maršić.
Ovih su dana na svim kaštelanskim plažama postavljene i plutače u moru, dužine oko 1,6 kilometara. A kako bi gostima, uz ugostiteljske sadržaje, priuštili još zanimljivosti i šarolikog programa, Turistička zajednica grada Kaštela organizira najveći modni događaj u Kaštelima. Naime, 4. revija tradicionalnih nošnji i obrtništva "Nostalgija" i Eko-etno sajam održat će se od 28. do 30. lipnja u Kaštel Starom.
- Cilj ove manifestacije je predstavljanje narodne nošnje, vina, maslinova ulja, tradicionalnih dalmatinskih jela, rukotvorina, te unikatne modne kreacije. Uz pokroviteljstvo Grada Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije, te suradnju s Udruženjem obrtnika Kaštela, kaštelanskim udrugama i njihovim gostima iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, na izložbeno-prodajnim štandovima izložit će se gastroponuda, suveniri i brojne rukotvorine, kazala je Maršić.
A kako nam je potvrđeno iz Grada, nakon "Nostalgije", 1. srpnja, na dan pristupanja Hrvatske u Europsku uniju, na Brcu u Kaštel Starom svečano će se otvoriti Kaštelansko kulturno i zabavno ljeto. U dva mjeseca trajanja, sasvim je sigurno, svatko od posjetitelja moći će odabrati nešto za sebe, bilo da je riječ o kulturi, koncertima, festivalu klapa, te brojnim lokalnim feštama koje se tradicionalno održavaju na kaštelanskim rivama. 

More najlošije na plažama Kamp i Torac
Iako po prvom ovosezonskom uzorkovanju, koje su djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo proveli prije dva tjedna, more i nije bilo posebno dobre kakvoće, jer su sve plaže u Kaštelima nosile oznaku od zadovoljavajućeg do dobrog, a samo je plaža na Resniku označena kao izvrsna, novo uzorkovanje provedeno prošlog tjedna, 5. lipnja, pokazalo je značajno bolje rezultate. Najlošija kakvoća mora, kao i svake godine, bila je na plažama Kamp i Torac u Gomilici te Baletna škola u Kambelovcu, gdje je more bilo zadovoljavajuće. Na Gojači u Sućurcu more je bilo dobro, dok je na plažama Miljenko i Dobrila te Šoulavy u Lukšiću, Palace i Đardin u Starom, Porat u Novom, Gabine i Resnik u Štafiliću more bilo izvrsne kakvoće.
Inače, službena uzorkovanja mora koje provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo i ove će se godine provoditi svaka dva tjedna, i to na 11 standardnih lokacija, a česte promjene rezultata kakvoće mora vjerojatno će i ovog ljeta biti razlog što će se u Kaštelima provoditi i dodatna uzorkovanja na nekoliko mjesta, uz financiranje Grada Kaštela.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr