• hr
  • en
  • de
  • it

Mladi Murterini u Poljskoj

Udruga Argonauta iz Murtera kao partnerska organizacija sudjelovala je međunarodnoj inicijativi mladih pod nazivom 'Taste of Europe' koja se održala u Poljskoj, u malenom gradiću Swinoujscie u razdoblju od 10.-17. veljače 2013. Petoro mladih Murterina zajedno sa svojim prijateljima iz Vivodine, Splita i Slavonskog Broda te Poljske i Malte sedam dana je sudjelovalo na različitim radionicama s ciljem promocije tradicionalne kuhinje Poljske, Hrvatske i Malte, promocije zdrave prehrane, povećanje međusobnog razumijevanja i solidarnosti među mladima iz različitih država.
Uz razna predavanja na temu „Okusa Europe" i otvorene konstruktivne rasprave, i na ovoj međunarodnoj inicijativi mladih korištene su razne metode neformalnog učenja poput teambuilding igara, interaktivnih promotivnih prezentacija o državama polaznika, raznih natjecanja isl. U sklopu inicijative bile su tako organizirane tzv. nacionalne večeri, kratki tečajevi raznih jezika, radionice keramike, natjecanje u crtanju logotipa inicijative.
Sudionici ove razmjene, osim što su posjetili Swinoujscie, pomorski grad Szczecin, razgledali su i širi okolicu grada domaćina te na taj način i sudjelovali na maskembalu u obližnjem njemačkom gradu Ahlbecku.
Sudionici su bili oduševljeni inicijativom, usvojili su korisna znanja koja su odlučili pokušati implementirati u vlastitim zajednicama. Velika vrijednost ove razmjene je bila uspostava novih kontakata i stvaranje novih budućih zajedničkih projekata.
Nositelj i domaćin projekta jest poljska organizacija "Zachodniopomorska Wojewodzka Komenda OHP" iz grada Szczecina, a razmjena je održana u sklopu programa EU „Mladi na djelu".

Slijedi nekoliko izjava sudionika:
Sudjelujući na razmjeni mladih „Okusi Europe" za mene je jedno novo i ugodno iskustvo gdje sam se susrela s različitim tradicionalnim jela, a predstavljanjem na „nacionalnim večerima" upoznala i dvije nove različite kulture i običaje. Osim kulture ujedno sam kroz druženje i zabavu upoznala nove ljude te stekla nova prijateljstva. (Daniela Barešić, Murter)
U Poljskoj je bilo super! Upoznali smo nove ljude i nove kulture. Ovo je prvi puta da sudjelujem na nekom projektu iz programa Mladi na djelu. U svakom slučaju ovo je bilo iskustvo koje bih rado ponovila. (Barbara Mandić, Slavonski Brod)
Iako sam po prvi puta sudjelovala na ovakvom projektu, i prvi puta posjetila Poljsku, ova inicijativa ispunila je moja očekivanja. Kroz kuhanje smo upoznali druge kulture i nove prijatelje te njihove načine pripreme hrane. Moram priznat da iako smo svi bili amateri moglo se pronaći pravih kulinarskih delicija. Sve pohvale organizatorima i voditeljima projekta. (Marija Tomašić, Vivodina)
Kao najmlađi član hrvatskog tima uživao sam. Ponekad sam se stvarno osjećao kao da sve sudionike poznajem već duže vrijeme. Zahvaljujući nacionalnim večerima naučio sam nešto o kulturnim običajima drugih sudionika, isprobao njihova tradicionalna jela i ljepote njihovih država. Iako su druge kuhinje dobre, smatram da je naša buzara sa škampima ipak bila najbolja. (Mario Lončar, Split)

Udruga Argonauta