• hr
  • en
  • de
  • it

Mladi jedriličari dugo će pamtiti regate u Zadru

Svečanim proglašenjem pobjednika na Trgu Ivana Pavla Drugog, u Zadru je u petak navečer završeno Svjetsko prvenstvo u jedrenju do 19 godina. Slika sa zadarskoga Foruma, na kojem dominira crkva sv. Donata, zasigurno će obići svijet i nikoga nije ostavila ravnodušnim.
Iznimno zanimljivo bilo je prigodom spuštanja zastave ISAF-a, naime, Šime Šokota, službeni fotograf SP-a, s krana je snimio sve sudionike sa zastavama 58 zemalja svijeta.

- Zadar je ovih dana bio svijet u malom. Svi vi mladi jedriličari bili ste dobri ambasadori svojih zemalja. Zadovoljstvo mi je da je naša županija, koja je najpomorskija, a često se volimo pohvaliti i da je najljepša u Hrvatskoj, ugostila ovako veliko natjecanje. Siguran sam da svi kući nosite dobre dojmove, te da ćete ponovno doći u naš grad, bilo kao jedriličari ili turisti. Čestitam svima, a naročito osvajačima medalja. Posebne pohvale, naravno, idu na račun domaćina i organizatora JK Uskok - rekao je Stipe Zrilić, zadarski župan.

Biranim i nadasve pohvalnim riječima, sudionike prvenstva i domaćine pozdravila je Fiona Kidd, predstavnica ISAF-a.
- Prekrasno je biti ovdje. 41. ISAF Youth je bio vrhunski organiziran. Prije tjedan dana svjedočili smo najboljoj svečanosti otvaranja u povijesti. Bila je veličanstvena i sigurna sam da ćete je svi dugo pamtiti. Zadar je podigao organizacijsku ljestvicu vrlo visoko i teško će je dosegnuti bilo koji od sljedećih domaćina - kazala je Kidd koja je dobila srdačan pljesak nazočnih.
Predstavnica ISAF-a zatim je uručila nekoliko posebnih priznanja, i to Marijanu Hanžekoviću, predsjedniku Hrvatskog jedriličarskog saveza, Ivi Mustaću, predsjedniku Uskoka, Zrinki Grancarić, direktorici natjecanja, Tonku Petešiću, predsjedniku regatnog odbora, te na koncu Juri Ivankoviću i Vanji Isaković.

Trofej za Japance
Posebni ISAF-ov trofej daje se reprezentaciji ili jedriličaru koji je, prema mišljenju svih sudionika, najviše poticao međunarodno razumijevanje, sportski duh, poštovanje, velikodušnost, prijateljstvo i predanost.
- Bile su 74 nominacije, ali u odabiru nije bilo nikakve dvojbe. Ovaj trofej ide zemlji koja nije odustala ni kada joj je bilo najteže. Unatoč svim problemima koje je uzrokovao nedavni tsunami, Japanci nikada nisu odustajali i zato svima mogu poslužiti kao uzor. Došli su ovdje i ponosno branili boje svoje zemlje - kazala je Fiona Kidd uz dugotrajni pljesak odobravanja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr