• hr
  • en
  • de
  • it

Mladi Europe u Murteru otkrivali tajne mora

Udruga Argonauta u Murteru uspješno provela međunarodnu razmjenu mladih u kojoj je sudjelovalo četrdesetoro mladih iz osam zemalja Europe.
MURTER, 03. listopada 2012. godine - Udruga Argonauta već drugu godinu za redom uspješno je provela projekt iz EU programa 'Mladi na djelu' - međunarodnu razmjenu mladih pod nazivom "Ujedinjeni mladi - duboko i modro spašeno". Na razmjeni je u razdoblju od 21. do 30. rujna 2012. sudjelovalo četrdesetero mladih iz Španjolske, Francuske, Italije, Rumunjske i Bugarske, Hrvatske, Srbije i Makedonije koji su zajedno istraživali važne činjenice od zajedničkog europskog pitanja - zaštite morskog okoliša s posebnim naglaskom na NATURA 2000 vrste i staništa. Razmjena je imala za cilj potaknuti mlade da se uhvate u koštac s problemom ugroženih morskih vrsta te im raznim metodama neformalnog učenja pomoći da usvoje 'zelena' znanja i vještine.
Među brojnim aktivnostima Razmjene vrijedi istaknuti da su mladi Europljani pred murterskih vrtićem „Pčelica" izradili veliki zidni grafit sa slikama ugroženih i zaštićenih morskih vrsta (Natura 2000), pokazujući na taj način najmlađima važnost očuvanja morskog okoliša. Također su posjetili zaštićeno morsko područje NP Kornati te NP Krka. Tijekom razmjene razvijali su i prezentirali vlastite ideje o mogućim načinima zaštite, a snimljen je i video materijal posvećen moru, koji će biti distribuiran svim partnerima u projektu te drugima zainteresiranima za temu. Sudionici razmjene upoznali su se s kulturama drugih zemalja, te imali priliku uspostavili buduću suradnju.
„Za mene je ovo iskustvo u Hrvatskoj bilo jedno od najboljih uopće. Zabava, radost, kultura, nova znanja, prijatelji... a sve u jednom projektu: „Ujedinjeni mladi - Duboko modro spašeno". Sve bih to ponovio jer sam tijekom projekta naučio nove stvari i upoznao nove ljude. Jako sam zadovoljan jer sam imao priliku doprinjeti ovoj izuzetnoj Razmjeni."
Novac Andrei Rumunjska

„Sudjelovanjem na ovom projektu imao sam priliku naučiti mnogo korisnih stvari o tome kako zaštiti okoliš. Također imao sam priliku razmjeniti iskustva moje zemlje sa iskustvima drugih zemalja što mi je proširilo horizonte."
Daniel Louvier, Španjolska

"Pravo je zadovoljstvo vidjeti mlade iz Europe kako entuzijastično raspravljaju na temu očuvanja zajedničke nam prirode želeći aktivno doprinijeti njenom očuvanju za dobrobit svoje generecije ali i dobrobit generacija koje tek dolaze!"
dr.sc. Martina Markov Podvinski, predsjednica Udruge Argonauta

Luka Ježina, Voditelj Edukacijskog centra za održivi razvoj otoka i probalja, mobitel: 091.403.3033., e-pošta: luka.jezina@argonauta.hr