• hr
  • en
  • de
  • it

Mit o turistima koji ne troše

Jao nama! Turisti i ove sezone nisu puno trošili, zamantrat će gotovo svi sugovornici koje smo ovih dana upitali za potrošnju u izvanpansionu. Gotovo da smo mogli prepisati i lanjski članak o ovoj temi jer turisti uvijek slabo troše, njih četvero jednu pizzu, kuglu sladoleda, mineralnu i to je to. No, neki ugostitelji će se pohvaliti boljom potrošnjom i sezonom nego lani.

Dušan Černjul, predsjednik Ceha ugostitelja u Obrtničkoj komori Istarske županije, požalio se da je poslovanje istarskih ugostitelja ove sezone bilo doista zabrinjavajuće.
- Bolji restorani bilježe pad i do 60 posto. Danas ne možeš prodati kvalitetu. Ove brojke o padu prometa su zabrinjavajuće. Prodaje se pizza cut, kuhani kukuruz, tzv. street food ili hrana s ulice. Prije je u modi bio fast food, potom slow, a sada street food, kaže Černjul.

Ugostitelji ističu da turisti kupuju hranu u velikim trgovačkim centrima, posebice u onima gdje je najjeftinije.
- Sezona je u odnosu na prošlu, koja je usput rečeno bila dobra, još bolja. Priče tipa "gosti su nam slabije platežne moći", barem što se tiče potrošnje u caffe barovima, ne drže vodu. Ili, da ne povrijedim nečije osjećaje, u našem objektu ne odgovaraju istini.

Ono što bih istaknula da je u odnosu na lani daleko bolje jest manča. Najširu ruku imali su Nijemci i Nizozemci, dok su naši domaći gosti najčešće zaokruživali račun, veli Cristina Benussi, vlasnica rovinjskog caffe bara Molo grande.
- Kada govorimo o turističkoj potrošnji, vrlo je štetna teza koja se provlači kroz medije o tome da su gosti koji dolaze u Hrvatsku loši. Ne mislim da postoje loši gosti i ne smije ih se dijeliti na dobre i loše, smatra Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

- Nisu svi gosti iste platežne mogućnosti. Za "lošu potrošnju", o kojoj se voli često govoriti, nisu krivi gosti, nego ponuđači. Trebamo prije svega vidjeti imamo li adekvatnu ponudu. Ne zaboravimo da je svaki gost platio upravo onoliko koliko smo ga pitali, kaže Žgomba.
- Itekako se osjeti razlika između zimskog razdoblja i sezone, kaže samostalni umjetnik Milan Legović, koji u Kandlerovoj ulici u Puli ima prodajnu galeriju.
- Razlika je dan i noć. Zimi nema ništa, a u sezoni se proda barem nešto - kupuju i domaći i stranci, no ako bismo gledali cjelogodišnji promet, najbolji kupci su ipak - Puležani. Ova sezona bila je bolja za otprilike 20 posto nego prošla, a prošla lošija od preklanjske..., veli on.

Trgovac slikama u jednom od portuna u Ulici Sergijevaca žali se da turisti kupuju samo manje slike, a veće su im preskupe. No, ipak sjedi ispred portuna čekajući zaradu i po 12 sati dnevno...
U instant-suvenirnicama i na štandovima s ljetnim drangulijama koji nakon sezone naglo iščezavaju s ulica ni za živu glavu nam nisu htjeli otkriti kako ide posao niti nam proslijediti ime "gazde" s kojim bismo o tome mogli porazgovarati.
"Nemojte me ništa pitati, ne mogu vam dati šefov broj", dobivali bismo odgovor. Očito, ovdje nikom nije u interesu javno istupati - možda zato što im dobro ide, a poreznici za to ne znaju...

Izvor: www.glasistre.hr